Overheid en bedrijfsleven steunen verder onderzoek naar Wunderline

Nederlandse en Duitse overheden, organisaties en bedrijven hebben op 2 maart samen hun steun uitgesproken voor verder onderzoek naar een betere spoorverbinding tussen Groningen en Bremen (de Wunderline). Dat gebeurde in het Groninger Museum, in het bijzijn van verschillende Nederlandse en Duitse bestuurders.

Nederlandse en Duitse overheden, organisaties en bedrijven hebben op 2 maart samen hun steun uitgesproken voor verder onderzoek naar een betere spoorverbinding tussen Groningen en Bremen (de Wunderline). Dat gebeurde in het Groninger Museum, in het bijzijn van verschillende Nederlandse en Duitse bestuurders.

Subsidieaanvraag

De provincie Groningen, Landkreis Leer, Industrie und Handelskammer Ostfriesland und Papenburg, AG Ems (de rederij die de veerdienst Eemshaven- Borkum verzorgt) en Groningen Seaports hebben samen een aanvraag voor subsidie ingediend bij de Europese Unie om onderzoek te laten doen. De Duitse deelstaat Nedersaksen en de stad Bremen hebben ook hun steun uitgesproken voor onderzoeken naar de Wunderline.

Twee uur

Het onderzoek richt zo op de vraag hoe de spoorverbinding tussen Groningen en Bremen kan worden verbeterd. In de toekomst moeten treinreizigers in ongeveer twee uur van Groningen naar Bremen kunnen reizen en omgekeerd. Nu duurt die reis nog twee uur en drie kwartier.

16 miljoen euro

Er wordt onder meer gekeken welke maatregelen aan het spoor nodig zijn, wat de verschillende mogelijkheden voor de dienstregeling zijn en hoeveel reizigers naar verwachting gebruik gaan maken van de spoorverbinding. Het onderzoek kost ongeveer 16 miljoen euro. Als de Europese Unie de subsidieaanvraag toekent, ontvangt de provincie een bijdrage van 8 miljoen euro. Eind 2015 moet bekend worden of de provincie dit bedrag ontvangt.