Ouderen blijven in beweging bij OldStars Sport Groningen

Het Nationaal Ouderenfonds (NOF) zet samen met het Huis voor de Sport Groningen een project op om ouderen meer te laten sporten. In het project OldStars Sport Groningen werken ouderen samen met bestaande sportverenigingen om daar ouderenteams samen te stellen. Daarbij gaat het om hockey, basketbal, korfbal en tafeltennis. Het project krijgt bijna € 20.000 subsidie van de provincie.

Ouderen spelen hockey

Eenzaamheid

Ouderen bewegen zich in de loop der tijd minder makkelijk en doen daardoor minder mee aan activiteiten. Hierdoor krijgen ze minder energie en worden ze minder actief. Dit kan vervolgens weer leiden tot slechte eetgewoontes of vereenzaming. Het NOF zet zich in om eenzaamheid onder ouderen te voorkomen, kwetsbaarheid te verminderen en zelfredzaamheid te bevorderen. Hiervoor werkt het fonds samen met sportverenigingen.

Aangepaste vormen

Het NOF wil landelijk bij vier sporten bij veertig verenigingen aangepaste vormen van bewegen ontwikkelen. Hiervoor worden trainers opgeleid, er komt een landelijke spelersraad en er wordt  onderzoek gedaan naar de behoefte aan verschillende vormen van bewegen onder ouderen.

Vier sporten

In de provincie Groningen wordt OldStars geïntroduceerd bij vier verschillende sportverenigingen in vier verschillende sporten: hockey, korfbal, basketbal en tafeltennis. OldStars hoopt in Groningen ongeveer tachtig ouderen te trekken. Op termijn moet er ook een festival komen voor oudere sporters.