Open Monumentendag in provinciehuis over iconen en symbolen

Op zaterdag 10 september organiseert de provincie Groningen vanwege de landelijke Open Monumentendag verschillende activiteiten in het provinciehuis rond het thema 'Iconen en Symbolen'. Het provinciehuis aan het Martinikerkhof 12 is van 10.00 - 17.00 uur voor het publiek geopend.

Voorstellingen Beno Hofman

Beno Hofman verzorgt drie keer een voorstelling in de Statenzaal en GS-kamer. Vanwege het thema van Open Monumentendag ‘Iconen en Symbolen’ komt oud-commissaris van de Koningin Carel Coenraad Geertsema (periode 1893-1917) nog eenmaal terug naar zijn vertrouwde provinciehuis. In de persoon van Beno Hofman zal hij tijdens een rondgang een kijkje nemen bij de op zijn initiatief aangebrachte wapens van gemeenten, waterschappen en eerdere commissarissen. Ook zal Geertsema/Hofman commentaar geven op de nadien aangebrachte wapens en op andere iconen binnen het provinciehuis.
Beno Hofman is onder andere bekend als historisch onderzoeker en publicist.
De voorstellingen zijn om 11.30 uur, 13.30 uur en 15.30 uur en duren een half uur. Bezoekers van deze voorstellingen verzamelen zich in de centrale hal van het provinciehuis.

Presentatie wapen Max van den Berg

In kamer 20 wordt het maakproces van het glas-in-loodraam met het wapen van oud-commissaris van de Koning Max van den Berg gepresenteerd, vanaf het schetsontwerp tot en met de plaatsing van het raam in de GS-kamer. Ook is er een kort filmpje te zien over de productie van het glas-in-loodraam door het Groninger bedrijf Ballast & Bonekamp, atelier voor glastoepassing.

Speurtocht voor kinderen

Voor de kinderen is er een speurtocht in het provinciehuis georganiseerd. De vragenformulieren zijn verkrijgbaar bij de tafel in de hal en moeten daar ook weer worden ingeleverd. Na afloop krijgen alle deelnemers een leuke surprise.

Commissaris van de Koning René Paas is van 10.00 uur tot 12.00 uur in het provinciehuis aanwezig.