Open Monumentendag in provinciehuis in teken van De Ploeg

Tijdens de landelijke Open Monumentendag op zaterdag 8 september organiseert de provincie Groningen verschillende activiteiten rond de collectie van De Ploeg. Dit omdat de Kunstkring De Ploeg dit jaar 100 jaar bestaat. Zo zijn er bijvoorbeeld rondleidingen langs De Ploeg-collectie, voorstellingen en de tentoonstelling 'Goud voor Groningen: De Ploeg in de provincie'. Het provinciehuis aan het Martinikerkhof 12 is op zaterdag 8 september van 10.00-17.00 uur voor het publiek geopend. 

De Ploeg-collectie

De provincie heeft tussen 1950 en 1970 ruim zestig werken van de Groninger Kunstkring De Ploeg aangekocht om eigentijdse kunst te stimuleren. Het Groninger landschap is een veelvoorkomend thema in deze verzameling. De collectie bestaat onder andere uit schilderijen, tekeningen en grafiek van Jan Altink, Johan Dijkstra, Jan Gerrit Jordens, Marten Klompien, Riekele Prins, Jannes de Vries, Anco Wigboldus en Jan van der Zee.

Activiteiten

In het Atrium is de tentoonstelling 'Goud voor Groningen: De Ploeg in de provincie' te zien. De expositie bestaat uit foto's van een aantal geselecteerde werken uit De Ploeg-collectie, foto's van de huidige situatie op de locatie van het schilderij en informatie en filmpjes over een project op deze locatie. Deze tentoonstelling duurt tot en met 2 november a.s. Verder zijn er rondleidingen langs De Ploeg-collectie door Ineke Kool van Langenberghe en voorstellingen van Beno Hofman waarin hij optreedt als oprichter en eerste voorzitter van De Ploeg, Toon Benes. De film De Ploeg 1918-1928 van Stichting Beeldlijn wordt ieder uur vertoond. Iedereen kan een kleurplaat inkleuren die is geïnspireerd op kunst van De Ploeg. Voor de kinderen is er een speurtocht in het provinciehuis georganiseerd.