Oogsttijd komt eraan: pas op voor modder op de weg!

De oogsttijd komt er weer aan en dus is er de komende weken meer landbouwverkeer op de weg. Niet alle weggebruikers zijn daarop voorbereid. Er is soms net genoeg ruimte om elkaar te passeren. Bovendien kan er modder op de weg komen als landbouwvoertuigen van het land de weg op rijden, wat bij regen gladheid kan veroorzaken. Om te waarschuwen voor de gevaren vindt de komende weken de verkeerscampagne 'modder op de weg' plaats.

Campagne-activiteiten 

Tijdens de campagne zijn er borden langs de weg te zien, staan er advertenties in de krant en zendt Radio Noord regelmatig een spotje uit. Om inwoners meer bekend te maken met landbouwverkeer worden er ook open dagen georganiseerd bij boerenbedrijven. Dit jaar vond de eerste open dag plaats bij akkerbouwbedrijf Gaaikema in Houwerzijl. Voor scholen zijn er speciale lessen over landbouwverkeer.

Voorlichting boeren

Boeren en loonwerkers zijn zelf verantwoordelijk voor het schoon houden van de weg. Voor hen is er de folder ‘Modder op de weg’, die uitgedeeld wordt door brancheorganisaties en door de politie, tijdens controles. Daarnaast worden voor bestuurders van landbouwvoertuigen rijvaardigheidstrainingen georganiseerd. Zo  kunnen ze in de praktijk ervaren hoe ze hun landbouwvoertuig onder glibberige omstandigheden het beste onder controle kunnen houden.

Verkeerswijzer Groningen

De campagne 'modder op de weg' wordt georganiseerd door Verkeerswijzer Groningen, een initiatief van de gezamenlijke overheden, onder voorzitterschap van de provincie Groningen. Verkeerswijzer Groningen organiseert verkeersveiligheidscampagnes en educatie-activiteiten om het aantal verkeersslachtoffers in de provincie verder terug te dringen.

Op de website van Verkeerswijzer Groningen is meer informatie te vinden.