Onderzoek: Wunderline belangrijk voor regionale samenwerking

Een goede spoorverbinding tussen Groningen en Bremen is belangrijk voor de economie en het toerisme in Noord-Nederland en Noord-Duitsland. Dat blijkt uit onderzoek van het Duitse instituut voor regionale economie CIMA, dat op 30 maart werd gepresenteerd tijdens een bijeenkomst over de Wunderline in Oldenburg. De Wunderline is de benaming van het project waarin Nederlandse en Duitse overheden, organisaties en bedrijven werken aan de verbetering van de spoorlijn Groningen-Bremen.

Regionaal bewustzijn

De grensregio Noord-Nederland en Noord-Duitsland heeft veel potentie, laat het onderzoek zien. Volgens de studie zou de Nederlands-Duitse samenwerking zich moeten richten op het beter inzetten en opleiden van vakmensen aan beide kanten van de grens. Ook de gemeenschappelijke cultuur en natuur van beide regio's zou beter gepromoot kunnen worden, waardoor er een soort regionaal bewustzijn ontstaat en de grens vervaagt. Een goede treinverbinding kan hieraan een belangrijke bijdrage leveren, laat het onderzoek zien. Op dit moment lopen zo'n 800 Nederlandse en Duitse jongeren stage over de grens. Zij dienen als voorbeeld van interculturele uitwisseling en zullen worden ingezet als ambassadeurs van het Wunderline-project.

Wunderline

Bij het project Wunderline zijn betrokken de provincie Groningen, Groningen Seaports, de Landkreis Leer, Industrie und Handelskammer (IHK) Ostfriesland und Papenburg en rederij AG Ems. De komende jaren wordt er in het project gewerkt aan een kortere reistijd, meer comfort in de treinen en een betere toegankelijkheid van de stations. Daarnaast gaan er meer en snellere treinen rijden, waarbij ook wordt gekeken naar de inzet van 'groene' treinen. Het doel is om ervoor te zorgen dat in 2035 de reistijd tussen Groningen en Bremen korter is. Nu duurt een reis op dit traject nog bijna drie uur, straks moet deze minder dan twee uur in beslag nemen.