Onderwijsprijs voor De Wegwijzer Bellingwolde en Kamerling Onnes Groningen

De winnaars van de Onderwijsprijs Groningen 2018 zijn CBS De Wegwijzer uit Bellingwolde (categorie Basisonderwijs) en Kamerlingh Onnes uit Groningen (categorie Voortgezet Onderwijs). Gedeputeerde Eelco Eikenaar reikte de prijs, een bronzen olifant, dinsdagavond 20 november uit in het provinciehuis. Beide winnaars vertegenwoordigen Groningen in maart bij de finale van de Nationale Onderwijsprijs in Leiden.

Publieksprijs

De Wegwijzer en Kamerlingh Onnes waren ook winnaar van de publieksprijs, een cheque van 250 euro. De leerlingen mogen mee bepalen waar de school het geld aan besteedt.

100 jaar onderwijs

CBS De Wegwijzer uit Bellingwolde won de prijs met het project '100 Jaar Onderwijs'. Ter gelegenheid van haar eeuwfeest heeft De Wegwijzer een groot project opgezet met onder meer een reünie, de expositie ‘100 Jaar Onderwijs’ en een musical. De school wil cultuur en geschiedenis op deze manier levend houden en doorgeven aan jongeren. De jury is enthousiast: ‘Als geen ander laat De Wegwijzer zien wat het belang is van een ‘levende school’ voor een dorpsgemeenschap. De hele school heeft samengewerkt om er een mooi festijn van te maken met een grote inbreng van de kinderen zelf.’

Media, art & design

Het eigen vak MAD (Media, Art & Design) van Kamerlingh Onnes uit Groningen is een bijzondere combinatie van Kunst en Informatica. Met analoge en digitale materialen en technieken ontwerpen de leerlingen werkstukken die niet alleen oplossingen bieden voor maatschappelijke problemen, maar die ook verwonderen en ontroeren. De jury toont zich aangenaam verrast: ‘Het nieuwe vak opent ook echt een nieuwe wereld. De opdrachten zijn veelzijdig, uitdagend en maatschappelijk relevant. Origineel, en ook zeker overdraagbaar naar andere scholen.’

Nationale Onderwijsprijs

Initiatiefnemer van de Nationale Onderwijsprijs is het Instituut voor Nationale Onderwijs Promotie (INOP). De tweejaarlijkse prijs is in 1993 ingesteld om de creatieve kanten van het Nederlands onderwijs voor het voetlicht te brengen. In iedere provincie wordt een provinciale onderwijsprijs uitgereikt.