Onderwijsprijs voor De Kimkiel, Fiduciaschool en Eemsdeltacollege

De Groninger Onderwijsprijs is dit jaar gewonnen door De Kimkiel en de Fiduciaschool (categorie basisonderwijs) en het Eemsdeltacollege (categorie voortgezet onderwijs). Deze scholen vertegenwoordigen de provincie Groningen in maart 2017 bij de finale van de Nationale Onderwijsprijs in Rotterdam. Gedeputeerde Eelco Eikenaar reikte de prijs - een bronzen olifant - dinsdagavond 15 november uit in het provinciehuis. 

Vakantiemuseum

CSBO De Kimkiel en CSBO Fiducia uit Groningen wonnen de eerste prijs in de categorie basisonderwijs, voor het gezamenlijke project 'vakantiemuseum'. In de laatste week voor de zomervakantie krijgen de leerlingen de opdracht een vakantieherinnering mee te nemen, met elk jaar een ander thema, bijvoorbeeld 'water'. Met de meegebrachte foto's, kunstwerkjes, of bijvoorbeeld zakjes zand, wordt het museum ingericht. Volgens de jury is het is een inventieve oplossing voor de vraag: hoe zorg je ervoor, op deze scholen voor speciaal onderwijs, dat leerlingen én hun ouders zo snel mogelijk aansluiting vinden bij hun school. De tweede prijs ging naar de Tine Marcusschool, de derde prijs naar de Oecumenische Basisschool Dom Helder Camara, beiden uit Groningen. 

Hier kom ik weg, hier moet je wezen

Het Eemsdeltacollege uit Siddeburen won de Onderwijsprijs voor het project 'Hier kom ik weg, hier moet je wezen'. Aanleiding was de vraag van de gemeente Slochteren, om een website te maken over de plaats. De jury is enthousiast over de inzending: "Dit project heeft alles in zich wat onderwijs aantrekkelijk kan maken: werken met nieuwe media, onderzoek, organisaties buiten de school spreken. De bibliotheek legde de kinderen uit hoe je bronnenonderzoek verricht en op school werd alles geleerd over interviewen, fotograferen en het schrijven van webteksten. Het resultaat is een professionele en aantrekkelijke website". De tweede prijs ging naar het Maartenscollege uit Haren en de derde prijs naar Kamerlingh Onnes uit Groningen.

Presentatieprijs

De zes genomineerde scholen presenteerden ieder hun project. En om de beste presentatie te waarderen heeft gedeputeerde Eikenaar een presentatieprijs uitgereikt, een cheque ter waarde van 250 euro. Deze prijs ging in de categorie basisonderwijs naar de Tine Marcusschool en in de categorie voortgezet onderwijs naar het Kamerlingh Onnes. 

Jury

Dit jaar bestond de jury uit Dominique de Haas (juryvoorzitter), lid van Provinciale Staten, Nico Foppen, bestuurder bij CNV Onderwijs en Gea Meulema, onderwijsjournalist bij Dagblad van het Noorden. Initiatiefnemer van de Nationale Onderwijsprijs is het Instituut voor Nationale Onderwijs Promotie (INOP). De prijs wordt sinds 1993 uitgereikt en is ingesteld om de innovatie in het Nederlands onderwijs voor het voetlicht te brengen. In het kader van deze prijs werkt het INOP samen met tal van (onderwijs)organisaties, waaronder de twaalf provincies.