Onderdoorgang Paterswoldseweg geopend

Een belangrijke verkeersverbinding midden in de stad Groningen is na ruim een jaar weer open. Het verkeer kan vanaf 13 december gebruikmaken van de nieuwe onderdoorgang bij de Paterswoldseweg. Gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk nam de tunnel feestelijk in gebruik door met een Hesla (een Tesla op waterstof) door de tunnel te rijden samen met regiodirecteur Dorothé Wennekendonk van ProRail, wethouder Philip Broeksma van de gemeente Groningen en Alfred Siemes, directeur productie van de BAM (de aannemer). 

Veiligheid

De onderdoorgang bij de Paterswoldseweg vervangt een drukke spoorwegovergang, waarmee de veiligheid voor fietsers en voetgangers en de doorstroming van het bus- en
treinverkeer sterk verbeteren. Fietsers konden al sinds november onder het spoor en de busbaan door.

Dik Doun in Tunnel

Aansluitend op de officiële opening waren er voor de buurt en geïnteresseerden allerlei activiteiten georganiseerd onder de naam 'Dik Doun in Tunnel'. Dit om bewoners en ondernemers uit de wijk te bedanken voor hun geduld en
begrip tijdens de bouwwerkzaamheden en verkeersomleidingen.

Tijdwinst

De nieuwe onderdoorgang zorgt ervoor dat het auto- en fietsverkeer door kan rijden zonder te hoeven wachten voor de spoorbomen. De bussen rijden via een nieuwe busbaan over de Paterswoldseweg. 

Extra Sneltrein Groningen-Leeuwarden

De oude spoorwegoverweg is vervangen door een onderdoorgang vanwege de extra sneltrein die eind volgend
jaar tussen Groningen en Leeuwarden gaat rijden. Door de extra treinen zou de overweg te vaak afgesloten zijn. Dit zou de doorstroming van het verkeer teveel belemmeren. De werkzaamheden voor de aanleg van de onderdoorgang zijn uitgevoerd door aannemer BAMinfra en hebben ruim een jaar geduurd.