Noorderzon wint Groninger Cultuurprijs 2015

De Groninger Cultuurprijs 2015 is gewonnen door Noorderzon. Het festival werd door de Groningers verkozen boven de andere twee genomineerden Barbara Stok (striptekenares) en Ola Mafaalani (artistiek en algemeen directeur Noord-Nederlands Toneel). Op donderdag 11 juni reikte gedeputeerde Fleur Gräper de prijs uit in het provinciehuis.

De Groninger Cultuurprijs 2015 is gewonnen door Noorderzon. Het festival werd door de Groningers verkozen boven de andere twee genomineerden Barbara Stok (striptekenares) en Ola Mafaalani (artistiek en algemeen directeur Noord-Nederlands Toneel). Op donderdag 11 juni reikte gedeputeerde Fleur Gräper de prijs uit in het provinciehuis.

Spektakel

De Cultuurprijs werd in ontvangst genomen door Femke Eerland, algemeen directeur van Noorderzon. De jury roemt in haar rapport de durf en eigenwijsheid van het festival, zodat het 'lijkt alsof het in Groningen nooit stil en gezapig is'. De organisatie van Noorderzon, met de vele vrijwilligers, weet volgens de jury elk jaar weer een spektakel neer te zetten, waar zowel beginnende als gearriveerde artiesten zich graag presenteren.

Veel stemmen

De belangstelling voor de Groninger Cultuurprijs was dit jaar groot. Eind april en begin mei konden inwoners van de provincie Groningen twee weken lang stemmen op Ola Mafaalani, Barbara Stok of Noorderzon. In totaal werd er 2519 keer gestemd, waarvan 1087 keer voor Noorderzon.

Sinds 1989

De Groninger Cultuurprijs (ook wel Wessel Gansfortprijs genoemd, naar de gelijknamige Groninger humanist uit de vijftiende eeuw) bestaat uit een geldbedrag van 7.000 euro en een kunstwerk van Jimi Kleinbruinink, die is afgestudeerd aan kunstacademie Minerva. De prijs wordt sinds 1989 elke twee jaar uitgereikt en is bedoeld om Groninger artiesten die een bijzondere culturele bijdrage leveren, in het zonnetje te zetten.