Noorden van Nederland is nationale energieleverancier

Het aantal bedrijven in de energiesector in het noorden van Nederland is tussen 2000 en 2010 met 83 procent gegroeid. Daarmee is de regio dé nationale energieleverancier. Dat staat in de Energiemonitor, een verzameling van feiten en cijfers over het onderwerp energie. Het onderzoek is uitgevoerd voor de regio Energy Valley; Drenthe, Fryslân, Groningen en Noord-Holland Noord.

 

Het aantal bedrijven in de energiesector in het noorden van Nederland is tussen 2000 en 2010 met 83 procent gegroeid. Daarmee is de regio dé nationale energieleverancier. Dat staat in de Energiemonitor, een verzameling van feiten en cijfers over het onderwerp energie. Het onderzoek is uitgevoerd voor de regio Energy Valley; Drenthe, Fryslân, Groningen en Noord-Holland Noord.

Hofleverancier

Het Noorden doet het goed. Zo vindt bijna de hele Nederlandse gaswinning plaats in de regio Energy Valley. Europees wordt alleen in Rusland en Noorwegen meer gas gewonnen. Daarnaast staat op dit moment 20 procent van de Nederlandse centrale elektriciteitsproductie in het Noorden. Dit neemt de komende jaren sterk toe met de bouw van een aantal nieuwe centrales en het grootste Nederlandse windmolenpark boven Schiermonnikoog. Naast hofleverancier voor gebruikelijke energie wordt ook ruim een kwart van alle duurzame energie in Nederland geproduceerd in de Energy Valley regio.

Werkgelegenheid

Naast een stijging in het aantal bedrijven in de energiesector, is ook het aantal banen in deze sector in de periode tussen 2000 en 2010 met 18 procent gegroeid. Tweemaal zoveel als landelijk. In totaal kent de energiesector in de Energy Valley regio ruim 22.500 banen.

Energy Valley

Energy Valley is een netwerkorganisatie die zich, samen met publieke en private partners, bezighoudt met de regionale groeikansen van de energiesector.