Noorden presenteert waterstofambitie op internationale ondernemerstop

Alleen door grootschalig samen te werken, lukt het om de overgang van fossiele energie naar groene energie door te zetten. Waterstof speelt daarin een cruciale rol. Dat was boodschap van Noord-Nederland op de Global Entrepreneurship Summit 2019 (GES2019), een groot Amerikaans evenement voor ondernemers, dat dit jaar van 3 tot en met 5 juni plaatsvond in Den Haag. Vanuit Noord-Nederland zetten ondernemers, overheid en onderwijs zich gezamenlijk volop in voor de ontwikkeling van een groene waterstofeconomie. 

TopDutch presenteert zich

De Noord-Nederlandse plannen werden tijdens GES2019 aan het internationale publiek gepresenteerd. In de residentie van de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra legden verschillende betrokken partijen tijdens een inhoudelijke sessie uit waarom de noodzaak voor een groene waterstofeconomie hoog is en waarom Noord-Nederland - de TopDutch-regio - bij uitstek geschikt is om die economie te ontwikkelen. Ook organiseerde Noord-Nederland een netwerkbijeenkomst en liet gedeputeerde Patrick Brouns aan een internationaal gezelschap van investeerders en beleidsmakers zien wat de noordelijke waterstofambities zijn. 

Oproep aan bedrijven

De regio deed tijdens die drie bijeenkomsten eveneens een oproep aan internationale bedrijven om zich te vestigen in Noord-Nederland, om zo de ontwikkeling van een groene waterstofeconomie helpen te versnellen en te versterken. Dat resulteerde in goede en versterkte contacten en nieuwe relaties. Enkele bedrijven gaven zelfs aan geïnteresseerd te zijn om te investeren of zich te vestigen in Noord-Nederland. Vooral vanuit de Verenigde Staten (de initiatiefnemer van GES) was veel belangstelling. 

Ambitieus programma

"We willen het goede voorbeeld zijn, dus daarom hebben we een ambitieus programma voor de energietransitie ontwikkeld’’, aldus gedeputeerde Nienke Homan. "Waterstof speelt een belangrijke rol in de energietransitie. Als je iets wilt bereiken, dan moet je de hele keten veranderen. Dat kan met waterstof.’’ Zo kan het gas niet alleen gebruikt worden als energiedrager of batterij, maar ook als brand- en grondstof voor bijvoorbeeld de industrie, legde Homan uit. 

Investeringsagenda Waterstof

De TopDutch-regio presenteerde onlangs de ‘investeringsagenda waterstof Noord-Nederland’. Overheden en bedrijven willen de komende twaalf jaar 2,8 miljard euro investeren in de grootschalige toepassing van duurzaam opgewekte waterstof.

Bekijk ook het filmpje van TopDutch over waterstof.