Noordelijke gedeputeerden bezoeken proeftuin water- en biotechnologie

In het Friese Balk is de bouw van een proeftuin voor innovatieve water- en biotechnologie begonnen. De proeftuin, die BioBizz hub gaat heten, helpt ondernemers om een nieuw ontwikkeld prototype op het gebied van innovatieve water- en biotechnologie naar de (internationale) markt te brengen. De gedeputeerden Tjeerd van Dekken (Groningen), Henk Brink (Drenthe) en Sander de Rouwe (Friesland) namen 9 januari 2020 een kijkje bij de bouwplaats. 

Proeftuin BioBizz hub

Met de BioBizz hub versterkt Noord-Nederland zijn internationale kennis- en concurrentiepositie in de wereld op het gebied van water- en biobased technologie. De hub is een initiatief van watertechnologiebedrijf Paques en vormt een integraal onderdeel van de WaterCampus in Noord-Nederland. In de fabriekshallen van Paques komen bedrijfsruimten voor acht tot tien geïnteresseerde start-ups. Daarbij komen een laboratorium, werkplaats en proefhal die door hen te gebruiken zijn om hun product verder te ontwikkelen. De proeftuin opent in september 2020 en biedt plek voor acht tot tien geïnteresseerde start-ups.

Subsidie

Begin 2019 verleenden de drie noordelijke provincies, het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) en het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) bijna € 2,3 miljoen euro subsidie, waarvan ruim € 1.8 miljoen Europese subsidie (EFRO).