Noordelijk Archeologisch Depot krijgt publieksruimte

Het Noordelijk Archeologisch Depot (NAD) in Nuis krijgt een nieuwe ontvangstruimte. Het Noordelijk Archeologisch Depot is het gezamenlijke depot voor archeologische bodemvondsten uit Groningen, Fryslân en Drenthe. De drie provincies stellen elk maximaal 170.000,- euro beschikbaar. De totale kosten van de bouw zijn begroot op maximaal 550.000,- euro. Naar verwachting is de nieuwe ruimte in 2014 klaar.

 

Het Noordelijk Archeologisch Depot (NAD) in Nuis krijgt een nieuwe ontvangstruimte. Het Noordelijk Archeologisch Depot is het gezamenlijke depot voor archeologische bodemvondsten uit Groningen, Fryslân en Drenthe. De drie provincies stellen elk maximaal 170.000,- euro beschikbaar. De totale kosten van de bouw zijn begroot op maximaal 550.000,- euro.  Naar verwachting is de nieuwe ruimte in 2014 klaar.

Van opslagruimte naar een professioneel depot

Het ontwerp van de nieuwe ontvangstruimte is van MAD Architecten uit Groningen. De nieuwbouw biedt vele mogelijkheden. Zo wordt archeologie voor meer mensen toegankelijk. In de nieuwe ruimte kunnen grote groepen worden ontvangen en presentaties plaatsvinden. Achter glazen wanden kan het Noordelijk Archeologisch Depot zijn collectie tentoonstellen die bestaat uit voorbeelden van allerlei archeologische vondsten uit verschillende perioden. De collecties in het depot zijn eigendom van de afzonderlijke provincies.

Wettelijke taken

De provincies hebben een wettelijke taak als het gaat om het houden van een archeologisch depot. Een van de taken is het zorgvuldig beheren van enkele miljoenen archeologische vondsten. Daarnaast maakt het Noordelijk Archeologisch Depot vondsten toegankelijk voor geïnteresseerden en is het een centrum voor materiaalkennis. Het depot is in 1996 opgericht.

Meer informatie over het Noordelijk Archeologisch Depot vindt u op www.nadnuis.nl.