Nieuwolda wil het meest energiezuinige dorp worden

Nieuwolda moet het meest enerzuinige dorp van Nederland worden. Woonstichting Groninger Huis, de gemeente Oldambt en dorpsbelangen Nieuwolda willen zelf duurzame energie opwekken en woningen energieneutraal te renoveren. Het gaat in totaal om 700 woningen. Het project loopt tot 2017 en kan rekenen op bijna 60.000 euro subsidie van de provincie.

Nieuwolda moet het meest enerzuinige dorp van Nederland worden. Woonstichting Groninger Huis, de gemeente Oldambt en dorpsbelangen Nieuwolda willen zelf duurzame energie opwekken en woningen energieneutraal te renoveren. Het gaat in totaal om 700 woningen. Het project loopt tot 2017 en kan rekenen op bijna 60.000 euro subsidie van de provincie.

Energieneutraal renoveren

De uitvoering start met energieneutraal renoveren van vier huurwoningen uit 1996. Daarnaast zijn particulieren uitgenodigd om zich aan te melden voor een onderzoek van hun woning. De eerste tien woningen zijn inmiddels aangemeld. Zij krijgen vrijblijvend een voorstel hoe hun woning energieneutraal te maken, met een overzicht van de kosten. Het idee is dat hiermee een groep koplopers ontstaat van huurders en eigenaren, die vervolgens hun dorpsgenoten enthousiast maken.

Lokale bedrijven

Er wordt bewust met lokale bedrijven gewerkt. Waarbij er geïnvesteerd wordt in kennis en training over de technologie van duurzaam renoveren en energie opwekken. Het is de bedoeling dat dit een economische en een kwaliteitsimpuls geeft aan de lokale bouwsector.