Nieuwjaarstoespraak Paas: 'Aardbeving letterlijk zware klap'

De aardbeving bij Zeerijp van vanmiddag maakt letterlijk in één klap een einde aan het idee dat het rustiger aan het worden is in onze provincie. Het wordt hoog tijd dat Nederland gas terugneemt. Dat zei commissaris van de Koning René Paas tijdens zijn nieuwjaarstoespraak in het provinciehuis. De nieuwjaarsontvangst van de provincie Groningen kon met enkele honderden bezoekers rekenen op veel belangstelling.

De gewone Groninger

Behalve voor de aardbeving bij Zeerijp had de commissaris van de Koning ook aandacht voor de 'gewone Groninger', waar volgens hem bijna niemand op lijkt. Paas: "Hoe bevorderen wij een gelukkig nieuwjaar voor bijna 600.000 Groningers? Door hen niet als gemiddeld te behandelen". Paas pleit voor meer persoonlijke aandacht, volgens hem "het wondermiddel tussen mensen".

Wat heb je nodig?

Een gebrek aan persoonlijke aandacht levert bijvoorbeeld bouwkundige rapporten op die een veelvoud kosten van de scheuren. En het zorgt ervoor dat mensen ‘de instanties’ niet zien als een oplossing, maar als een probleem, aldus de commissaris van de Koning. Hij vindt dat overheden zichzelf op dit vlak kunnen verbeteren. "Wat heb je nodig?" is een vraag die wat Paas betreft vaker zou moeten worden gesteld. Zoals aan iemand met aardbevingsschade, of iemand die de leefbaarheid in zijn buurt wil verbeteren. "We kunnen elkaar 'veul haail en zegen' toewensen, maar we kunnen het ook zijn", sloot hij af.