Nieuwe toekomst voor terrein steenfabriek Rusthoven

De provincie Groningen werkt samen met Het Groninger Landschap en de gemeente Loppersum aan een herstelplan voor de steenfabriek Rusthoven bij Wirdum. Het Groninger Landschap heeft de voormalige fabriek aangekocht. Samen met de provincie en de gemeente wordt een plan opgesteld om dit industrieel erfgoed te behouden. Het terrein wordt opengesteld voor het publiek door middel van een wandelroute.

Bakstenen

Steenfabriek Rusthoven werd in 1804 gebouwd vanwege de toenemende vraag naar bakstenen. De fabriek werd gebouwd aan het Damsterdiep. Dit was gunstig voor de aanvoer van turf vanuit de Veenkoloniƫn. In 1965 ging het bedrijf failliet. Het fabriekscomplex werd de laatste jaren bewoond door krakers. Rusthoven is een van de weinige nog overgebleven steenfabrieken in de provincie Groningen.

Ringoven

De ringoven, waarin de bakstenen gebakken werden, is nog redelijk gaaf en is tegenwoordig een belangrijke overwinteringsplek voor vleermuizen. Het Groninger Landschap zet zich ervoor in om de ringoven als industrieel erfgoed te behouden, de vleermuizen te beschermen en het terrein open te stellen voor het publiek met behulp van een wandelroute. Een deel van de ringoven wordt afgesloten. Het andere deel wordt opengesteld voor rondleidingen. Daarnaast komen er op het terrein wandelpaden, een picknickplaats, een uitzichtpunt en informatiepanelen over de geschiedenis van het terrein. Het terrein blijft er ruig uitzien met planten en water. Dit past het beste bij de industriĆ«le uitstraling.

Bodemverontreiniging

Het Groninger Landschap zou de steenfabriek al in februari aankopen maar dit is enkele maanden vertraagd door bodemverontreiniging op het terrein. Hiervoor was aanvullend onderzoek nodig. Op dit moment stelt Het Groninger Landschap samen met de gemeente Loppersum en de provincie Groningen een inrichtings- en saneringsplan op. De kosten hiervoor worden gedeeld. Naar verwachting starten volgend jaar de werkzaamheden aan het terrein.