Nieuwe test helpt bacteriële infecties sneller te voorkomen

Het bedrijf Detact Diagnostics in Delfzijl heeft een methode ontwikkeld die de aanwezigheid van ongewenste bacteriën snel kan aantonen, zonder dat daar een uitgebreid onderzoek in een laboratorium voor nodig is. De test kan zo sneller helpen bepaalde bacteriële infecties te voorkomen, die veel in ziekenhuizen of via voedsel worden verspreid. Vanwege het innovatieve concept en de verwachting dat er hiermee de komende jaren vijftien tot twintig arbeidsplaatsen bij komen, draagt de provincie met een subsidie bij vanuit het programma Groningen@Work.

Dertig seconden

De huidige testen zijn afhankelijk van groei en vermeerdering van bacteriën. De nieuw ontwikkelde methode van Detact Diagnostics slaat dat proces over en maakt gebruik van slechts één bacterie, die na contact met de test een signaal afgeeft. Waar de gangbare methoden pas na een of twee dagen een uitslag opleveren, kan met de test van Detact Diagnostics al binnen dertig seconden bacteriële activiteit worden aangetoond.

Ziekenhuizen en voedingsmiddelen

Het bedrijf richt zich met de test vooral op de gezondheidszorg en voedingsmiddelenindustrie. Uit een recente studie is gebleken dat er alleen al in Nederland 100.000 mensen jaarlijks een ziekenhuisinfectie krijgen, zoals een longontsteking, bloedvergiftiging of wondinfectie. Door een betere hygiëne is ruwweg een derde van de besmettingen te voorkomen. Dat geldt ook voor de voedingsmiddelindustrie. Ongewenste bacteriën in productie- en opslagruimten kunnen de kwaliteit van producten aantasten en consumenten ziek maken. Vanuit India en Japan is al interesse getoond in de methode van Detact Diagnostics.

Steun NOM en provincie

Om de techniek door te ontwikkelen en klaar te maken voor de markt verstrekte de Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij (NOM) het bedrijf eind 2015 een lening. Onlangs besloot de NOM Detact Diagnostics wederom te financieren en ook aandeelhouder te worden. Met de nieuwe investering van de NOM en de subsidiebijdrage van de provincie vanuit Groningen@Work, het programma voor economie en arbeidsmarkt, kan het concept sneller verder ontwikkeld worden.