Nieuwe subsidieregelingen voor evenementen

Organisatoren van evenementen kunnen ook de komende jaren weer subsidie aanvragen bij de provincie. Er komt een regeling voor grote terugkerende evenementen en een regeling voor kleinschalige evenementen en arrangementen in onze provincie. Met de regelingen wil de provincie het bestaande evenementenaanbod behouden en nieuwe, typisch Groningse evenementen en arrangementen ontwikkelen. 

Foto: Jan Lenting. 

Grote terugkerende evenementen

Er komt een regeling voor terugkerende evenementen met een landelijke uitstraling en minimaal 3000 fysieke bezoekers. De evenementen zijn specifiek en herkenbaar voor Groningen. Er zijn geen subsidiemogelijkheden voor evenementen die al zijn opgenomen in het Uitvoeringsprogramma Cultuur 2021-2024. De nieuwe regeling vervangt de oude regeling 'Shortlist evenementen'. 

Evenementen en arrangementen

Voor organisatoren van eenmalige, nieuwe, kleine en grote evenementen is er de subsidie 'Evenementen en arrangementen'. Deze regeling is breder en ruimer dan de 'Grote terugkerende evenementen'. Behalve voor het evenement zelf kan ook een aanvraag ingediend worden voor aanvullende toeristische activiteiten of arrangementen bij evenementen. 

Aanvragen

De beoordeling van de subsidieaanvragen gaat bij beide regelingen met verschillende aanvraagrondes. De eerste aanvraagronde voor 'Grote terugkerende evenementen' start vrijdag 12 november en loopt tot en met 28 november 2021. Er is dan € 160.000 beschikbaar. De aanvraagronde 'Evenementen en arrangementen' start 12 november en loopt tot en met 15 januari 2022. Daar is € 133.000 beschikbaar. Beide regelingen duren tot en met 2023.

Visitekaartje

Evenementen zijn een visitekaartje voor onze provincie. Ze zorgen ervoor dat bezoekers naar onze provincie komen en er ook terugkomen. Als provincie willen we vrijetijdseconomie, kunst, cultuur en landschap meer aan elkaar koppelen om meer bezoekers te trekken en een nog aantrekkelijker Gronings aanbod te ontwikkelen. Dat doen we met deze twee nieuwe regelingen. Door de evenementen ontdekken bezoekers ook andere dingen in onze provincie, zoals fiets- en wandelroutes, bezienswaardigheden of andere evenementen. We stimuleren lokale ondernemers om nieuwe arrangementen of routes te ontwikkelen, waardoor bezoekers in contact komen met de bijzondere kanten van onze provincie. Daarbij zorgen we voor een evenwichtige verdeling van de evenementen tussen stad en provincie.