Nieuwe route Lauwersom verbindt Lauwersmeer met Wad

De Belevingstocht Lauwersom, de nieuwe wandel- en fietsroute die het Lauwersmeer en de Waddenzee met elkaar verbindt, is in gebruik genomen. Wandelaars en fietsers van alle leeftijden kunnen het gebied ontdekken dankzij de uitkijkdijk, het vlonderpad of de waterspeeltuin. Gedeputeerde Henk Staghouwer en wethouder van De Marne Anne Marie Smits liepen op vrijdag 8 juni in het bijzijn van de pers een deel van de route, waarmee de Belevingstocht Lauwersom officieel werd ingewijd.

Bezienswaardigheden

Langs de route zijn de afgelopen tijd verschillende faciliteiten en bezienswaardigheden neergezet. Bezoekers kunnen her en der genieten van het uitzicht over het Lauwersmeer of over de Waddenzee, via kunstwerken als het statief, de tribune of de fuiknetten. Verder kun je via het vlonderpad over het water wandelen, terwijl het orchideeënvenster uitzicht biedt op een kleurrijk weiland. De bezienswaardigheden zijn verzameld op een speciale kaart, die ook bij Het Informatie Paviljoen (HIP) in Lauwersoog en bij een aantal ondernemers in het gebied is af te halen.

Verkeersveiligheid verbeterd

Voorheen was de provinciale weg N361 een sterke fysieke barrière tussen de zeezijde en de meerzijde. Het weggedeelte tussen de Strandweg en de Zeedijk is, als onderdeel van de route, een 60 kilometerzone geworden en versmald. De oversteekplaatsen van voetgangers en fietsers zijn geaccentueerd met blauw asfalt en reflecterende betonbanden, waardoor het nu veiliger is om van de haven naar het meer te fietsen of te wandelen.

Financiering

In het project Lauwersom werken de provincie en de gemeente De Marne samen. Daarnaast wordt vanuit het Waddenfonds een financiële bijdrage geleverd. Voordat de route kon worden aangelegd moest er ook grond in het gebied worden aangekocht. In totaal was een investering nodig van 4,2 miljoen euro voor de aanleg van de route.