Nieuwe faunatunnel bij Scharmer laat dieren veilig oversteken

De provincie Groningen heeft onder de A7 bij Scharmer een faunapassage laten aanleggen. Via de betonnen tunnel kunnen dieren zich veilig verplaatsen door het aangrenzende natuurgebied Westerbroek. De werkzaamheden vonden plaats in het weekend van 5 en 6 oktober, waarbij de aanleg van het tweede (en laatste) deel van de tunnel werd afgerond. Het eerste deel werd begin september al geplaatst.

Natuurgebieden verbonden

Het natuurgebied van Westerbroek heeft een oppervlakte van ongeveer 18 hectare (118 voetbalvelden). Het vormt de ontbrekende schakel tussen twee andere grote natuurgebieden in de provincie Groningen: 't Roegwold en het Zuidlaardermeer, onderdeel van het Natuur Netwerk Nederland (NNN). Dieren, zoals de otter, kunnen straks op een veilige manier onder de snelweg door, van het ene naar het andere gebied. Dit is belangrijk om de populaties gezond te houden. 

Andere maatregelen

Het gebied wordt ook aantrekkelijker gemaakt voor mensen. Bij de Scharmerplas wordt een wandelpad langs de rand van het natuurgebied aangelegd. Verder wordt er bloemrijk gras ingezaaid en komt tussen het pad en de A7 een geluidswal van grond en aan de zuidoostzijde van de plas een uitkijkbult. 

Naar verwachting start de inrichting van de nieuwe natuurverbinding Westerbroek volgend voorjaar en duren deze werkzaamheden ongeveer een jaar.