Nieuwe faunapassage in Scharmer feestelijk ingewijd

De faunapassage bij de Hoofdweg in Scharmer ligt op haar plek en is op vrijdagmiddag 9 november ingewijd. Bewoners en voorbijgangers kregen een traktatie aangeboden door de provincie Groningen, in aanwezigheid van gedeputeerde Henk Staghouwer en wethouder Jan Jakob Boersma van Midden-Groningen. Dankzij de faunapassage kunnen dieren zich veilig bewegen tussen 't Roegwold en het Zuidlaardermeergebied, twee grote natuurgebieden in onze provincie.

Drie faunapassages

De faunapassage is ongeveer 4 meter lang en 2 meter breed en loopt onder de Hoofdweg door. Bij de aanleg is ook aandacht besteed aan de omgeving van de duiker, om te voorkomen dat dieren over de weg heen gaan en aangereden worden. Met de plaatsing bij de Hoofdweg is de eerste van de drie faunapassages in Scharmer gerealiseerd. Begin volgend jaar worden ook faunaduikers bij de Oudeweg en de Borgweg aangelegd.

Natuurnetwerk Nederland

De drie duikers zijn onderdeel van de ecologische verbindingszone bij Westerbroek, die 't Roegwold en het Zuidlaardermeergebied met elkaar verbindt. De twee natuurgebieden en de verbindingszone zijn een van de schakels in het Natuurnetwerk Nederland (voorheen Ecologische Hoofdstructuur), het landelijk netwerk van aaneengesloten natuurgebieden.

Meer over dit project is te lezen op de pagina over de verbindingszone Westerbroek.