Nieuwe banen erbij door subsidie aan innovatief eiwitproject

Het bedrijf DCP uit Ter Apelkanaal krijgt van de provincie een subsidie van 105.500 euro voor een project om eiwitten uit kippenhuiden te halen. In totaal kost het project ruim 1 miljoen euro. De eiwitten worden gebruikt in de voedingsmiddelenindustrie. Eerst wordt een proefproject uitgevoerd. Als dit slaagt, wordt een nieuwe fabriek opgestart in Ter Apelkanaal. Bij succes levert dit 17 nieuwe banen op.

Opzetten en testen

Het project bestaat uit het opzetten en testen van het productieproces om eiwitten uit kippenhuiden te halen. Tot nu werkt DCP alleen met restproducten van koeien. Sinds vorig jaar wordt laboratoriumonderzoek gedaan naar de mogelijkheid om eiwitten uit kippenhuiden te halen. De ervaringen hiermee zijn positief. De volgende stap is te testen of dit proces ook op grotere schaal kan worden toegepast in een fabriek. Naast de eiwitten wordt ook het vet uit kippenhuiden gebruikt. Dit vet wordt verwerkt in diervoer.

Over DCP

DCP is een mkb-bedrijf in Ter Apelkanaal dat eiwitten uit restproducten van dieren haalt. Deze hoogwaardige eiwitten worden gebruikt in de voedingsmiddelenindustrie. DCP stelt zich ten doel om efficiƫnt om te gaan met grondstoffen en bijproducten te gebruiken voor nieuwe doeleinden. In 2013 is de DCP in Ter Apelkanaal begonnen met de productie van eiwitten uit koeienhuiden. Op dit moment werken er 22 mensen bij DCP. Inmiddels exporteert het bedrijf naar meer dan 35 landen.