Nieuwe app vraagt hoe gelukkig mensen zijn in leefomgeving

Iedereen in Nederland kan sinds kort via de app HappyHier aangeven op welk plek zij zich gelukkig voelen. Is dat op het werk, thuis of ergens in de natuur? De app is ontwikkeld door de universiteit van Wageningen en is tot eind mei te downloaden voor iOS en Android.

Iedereen in Nederland kan sinds kort via de app HappyHier aangeven op welk plek zij zich gelukkig voelen. Is dat op het werk, thuis of ergens in de natuur? De app is ontwikkeld door Wageningen UR en is tot eind mei te downloaden voor iOS en Android.

Hoe het werkt

Doordat de deelnemers op veel plekken en tijdstippen antwoord geven, bouwen de onderzoekers een groot databestand op dat de kenmerken van de plek (via gps-locatiebepaling) koppelt aan de geluksantwoorden van de deelnemers. Met statistiek en andere verwerkingsmethoden kunnen zij dan betrouwbare uitspraken doen over het geluksgevoel van mensen in hun omgeving.

Gebruik van data

De resultaten kunnen worden gebruikt door landschapsarchitecten en stedenbouwkundigen, om de leefomgeving zo in te richten dat mensen zich er prettig voelen. Daarnaast kunnen overheden de data inzetten bij besluitvorming die invloed heeft op de leefomgeving van mensen, zoals bij de plaatsing van windmolens in een gebied of de aanleg van een weg.