Nieuw recreatiegebied Achter Diek bij Zoutkamp

'Achter Diek', zo heet het nieuwe recreatiegebied bij de Reitdiepsluis achter de dijk bij Zoutkamp. Wethouder Harmannus Blok van de gemeente Het Hogeland opende dit recreatiegebied 23 mei samen met schoolkinderen uit Zoutkamp door het water in te rennen en daar te pootjebaden. De opening was onderdeel van de herdenking aan 50 jaar afsluiting van de Lauwerszee.

Strandje

Achter Diek is een plek geworden om te zwemmen, een wandeling maken en van het uitzicht te genieten. De provincie bepaalde samen met de inwoners van Zoutkamp de inrichting. Ten oosten van de sluis is een nieuwe zwemplas met een strandje en een tribune, bijvoorbeeld geschikt om te zonnen. Een podium voor muziek en andere optredens was er al.

Wandelpaden

Het gebiedje ten westen van de Reitdiepsluis heeft een nieuw verhoogd wandelpad, deels een vlonder, dat over een oude geul en langs twee nieuwe wierden gaat. Deze plek is bereikbaar via het nieuwe schelpenpad over de dijk, waar de wandelaar onderweg langs een aantal schuttersputten komt. Dit zijn nog overblijfselen uit de Tweede Wereldoorlog.

Wandelpad Jachthaven

Ook de wandelroute van de jachthaven naar het dorp is verbeterd. Over de dijk is een schelpenpad aangelegd en het verharde pad door het bos is weer toegankelijk gemaakt.

Rondje Lauwersmeer

De nieuwe recreatie in Zoutkamp is onderdeel van het project Rondje Lauwersmeer. Het 43 kilometer lange wandel- en fietspad rond het Lauwersmeer wordt opgeknapt, zodat de natuur er straks nog beter te beleven is. Fietsend, wandelend of vanaf het water.

Investering

De provincies Groningen en Fryslân en de gemeenten Het Hogeland en Noardeast-Fryslân, Staatsbosbeheer, recreatieschap Marrekrite en het Waddenfonds investeren ruim 3 miljoen euro in de route. Naar verwachting worden de werkzaamheden eind 2020 afgerond.