Nieuw investeringsfonds Carduso Capital steunt innovatieve bedrijven

Er is een nieuw investeringsfonds voor innovatieve bedrijven die voortkomen uit de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) of het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG): Carduso Capital. In het fonds zit een bedrag van 16 miljoen euro. Carduso Capital is op 11 september officieel gepresenteerd, tijdens een feestelijke bijeenkomst.

Er is een nieuw investeringsfonds voor innovatieve bedrijven die voortkomen uit de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) of het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG): Carduso Capital. In het fonds zit een bedrag van 16 miljoen euro. Carduso Capital is op 11 september officieel gepresenteerd, tijdens een feestelijke bijeenkomst.

Thema's

De RUG en het UMCG hebben het initiatief genomen voor Carduso Capital. De bedrijven die in aanmerking komen voor het fonds houden zich bezig met  de thema‚Äôs van de RUG en het UMCG: life sciences/healthy ageing (onderzoek naar gezond ouder worden), energie en sustainable society (duurzame ontwikkeling). De investeerders in het fonds zijn de RUG, het UMCG, het Investeringsfonds Groningen, de Noordelijke Ondernemingsmaatschappij (NOM) en het Friesland Participatiefonds van De Friesland Zorgverzekeraar. Op dit moment is Carduso Capital in vergevorderde onderhandeling met een andere grote investeerder.

Investeren in jonge bedrijven

Kennisinstellingen die zich bezighouden met wetenschappelijk onderzoek hebben veel baat bij economische ondersteuning wanneer er bedrijven gestart worden. Deze bedrijven leveren werkgelegenheid op en versterken de economie. Carduso Capital vindt het belangrijk om te investeren in jonge en/of vernieuwende bedrijven die aan het begin staan van hun ontwikkeling, soms hun product nog niet op de markt hebben gebracht maar al wel bewezen technieken hebben ontwikkeld. Door in het begin in nieuwe bedrijven te investeren, wil het investeringsfonds ook andere investeerders over de streep trekken om een bijdrage te leveren in de investering.

Nieuwe werkgelegenheid

Gedeputeerde Patrick Brouns ziet in Carduso Capital kansen voor nieuwe werkgelegenheid. "Met een fondsvermogen van ten minste 26 miljoen euro is Carduso een belangrijke investeerder, waarmee de kennis van het Groninger wetenschapscluster rondom de RUG en het UMCG omgezet kan worden naar commercieel haalbare producten, processen of diensten. Daarmee wordt het fonds een zeer belangrijke aanjager van nieuwe economische activiteiten in de regio."