Nieuw college Gedeputeerde Staten officieel geïnstalleerd

Het nieuwe college van Gedeputeerde Staten in Groningen is 29 mei officieel geïnstalleerd tijdens de vergadering van Provinciale Staten. Het college bestaat uit zes partijen: GroenLinks, PvdA, ChristenUnie, VVD, CDA en D66. Elke partij levert een gedeputeerde.

College Gedeputeerde Staten wordt geïnstalleerd

Zes gedeputeerden

Nienke Homan wordt gedeputeerde namens GroenLinks. Zij wordt verantwoordelijk voor energie en klimaat en is het eerste aanspreekpunt voor het Nationaal Programma Groningen. Tjeerd van Dekken is een van de twee nieuwe gezichten in het college. Hij gaat zich als gedeputeerde van de PvdA onder meer bezighouden met leefbaarheid, milieu en arbeidsmarkt. De gedeputeerde namens de ChristenUnie is Henk Staghouwer. Hij heeft onder andere landbouw en visserij en natuur en landschap in zijn portefeuille. Het tweede nieuwe gezicht in het college is VVD-gedeputeerde Mirjam Wulfse. In haar portefeuille vinden we onder andere ruimtelijke ordening, cultuur en toerisme en recreatie. Patrick Brouns wordt gedeputeerde namens het CDA. Hij houdt zich bezig met economische zaken en financiën en het toezicht op de gemeentefinanciën. D66 levert Fleur Gräper-van Koolwijk als gedeputeerde. Zij wordt onder meer verantwoordelijk voor verkeer en vervoer, sport en Europa.

Gebiedsgedeputeerden

Nieuw in het college is dat gedeputeerden aanspreekpunt worden voor bepaalde gemeenten. Nienke Homan heeft het gebied Zuidoost-Groningen onder haar hoede. Het gaat om de gemeenten Westerwolde, Stadskanaal en Pekela. Het gebied Middenoost-Groningen is het gebied van Tjeerd van Dekken. Onder dit gebied vallen Oldambt, Midden-Groningen en Veendam. Noord-Groningen met de gemeenten Hogeland en Eemsdelta (Delfzijl, Appingedam en Loppersum) valt onder Henk Staghouwer. Mirjam Wulfse houdt zich bezig met het Westerkwartier. De gemeente Groningen is het terrein van Patrick Brouns. Coördinerend gebiedsgedeputeerde is Fleur Gräper-van Koolwijk.