Nationale Diabetes Challenge brengt patiënten in beweging

Professionals uit de zorg, de sportwereld en de sociale sector die samen wandelen met diabetespatiënten om te werken aan een gezondere levensstijl. Dat is de Nationale Diabetes Challenge. Het is een initiatief van de Bas van de Goor Foundation om mensen met diabetes op een laagdrempelige manier in beweging te brengen. Dit verbetert de kwaliteit van leven van mensen met diabetes. Het kan er ook voor zorgen dat ze minder medicijnen gaan gebruiken. De provincie draagt hier € 75.000 aan bij. 

Preventie

De provincie Groningen stimuleert preventie en nieuwe initiatieven op het gebied van gezondheid en zorg. De Nationale Diabetes Challenge past goed in dit beleid. Zorgverzekeraar Menzis betaalt ook mee aan het initiatief en biedt dit binnen zijn verzekeringspakket aan als preventieve gezondheidsmaatregel. Dit is volgens ons een mooi voorbeeld van regionale samenwerking om de gezondheid en daarmee de leefbaarheid in onze provincie te verbeteren.

Gezonde levensstijl

De NDC start in 2021 in Groningen en duurt tot en met 2023. Doel is het bevorderen van de gezondheid in de provincie en het verbeteren van de kwaliteit van leven van mensen met diabetes. Gedurende 20 weken wandelen deelnemers minimaal één keer per week onder leiding van een professional. Hierdoor worden zij geholpen om een gezonde levensstijl op te bouwen. Enthousiaste deelnemers kunnen vervolgens worden opgeleid om zelfstandig een groep te begeleiden en door te wandelen een structurele verandering in gang te zetten in hun eigen leefomgeving.

Samenwerking

Het is de bedoeling om de komende jaren samen met diverse Groningse partijen een werkwijze te ontwikkelen die werkt en uiteindelijk door zorgverzekeraars wordt vergoed. Menzis heeft de visie dat leefstijl en preventie van ziekten helpt de kosten van de gezondheidszorg te verlagen. Dit voorkomt dat het aantal chronische aandoeningen toeneemt. Ook de Groninger Huisartsen Coöperatie en Huis van de Sport Groningen zijn enthousiast over de Nationale Diabetes Challenge.