Nationale 5 mei-viering in Groningen groot succes

De Nationale Viering van de Bevrijding op donderdag 5 mei in Groningen is succesvol verlopen. In totaal namen meer dan 500 Groningers deel aan het bevrijdingsontbijt op de Grote Markt. Ook de lezing van journalist Thomas Erdbrink later op de dag in de Stadsschouwburg en het Bevrijdingsfestival in het Stadspark werden goed bezocht.

Premier te gast

Het ontbijt op de Grote Markt had een bijzondere gast: minister-president Mark Rutte, die daarna ook nog de lezing bijwoonde en Bevrijdingsfestival opende. Ook commissaris van de Koning René Paas ontbeet mee, nadat hij het bevrijdingsvuur op de Grote Markt had ontstoken. Tijdens het ontbijt waren er verschillende muzikale optredens en werden op grote schermen beelden getoond van de bevrijding van Groningen in 1945. In de 5 mei-lezing stond journalist Thomas Erdbrink uitgebreid stil bij de betekenis van vrijheid. Hij beschreef daarbij kwamen onder meer zijn eigen ervaringen als correspondent in Iran.

Organisatie

De Nationale Viering van de Bevrijding is ieder jaar in een andere provincie. Dit jaar was het de beurt aan Groningen. De provincie heeft het ontbijt en de lezing georganiseerd in samenwerking met de gemeente Groningen en het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Daarnaast heeft de provincie financieel bijgedragen aan het Bevrijdingsfestival.