Nacht van de Nacht in Nationaal Park Lauwersmeer op 28 oktober

Op zaterdag 28 oktober wordt in het Lauwersmeergebied de Nacht van de Nacht gevierd. De gemeenten in het gebied schakelen op verschillende plekken de openbare verlichting uit. In het Nationaal Park Lauwersmeer en de dorpen eromheen worden activiteiten georganiseerd. Het Nationaal Park Lauwersmeer heeft sinds oktober 2016 de internationale status Dark Sky Park. Het is een van de laatste plekken in ons land waar het nog echt donker wordt en waar nog veel sterren te zien zijn. De Natuur- en Milieufederatie organiseert de landelijke Nacht van de Nacht om aandacht te vragen voor het belang van duisternis voor mens en dier.    

Licht uit

Tijdens de Nacht van de Nacht wordt aandacht gevraagd voor het belang van duisternis voor mens en dier. Daarom gaat de openbare verlichting uit in Lauwersoog (inclusief Suyderoogh), Munnekezijl, Warfstermolen, Kollumerpomp, Dokkumer Nieuwezijlen, Oostmahorn (inclusief Esonstad) en Kollumeroord. Overal om ons heen brandt licht wanneer het donker is. Al deze bronnen zorgen samen voor veel lichtvervuiling. Buitenverlichting beïnvloedt het gedrag van dieren. Hun oriëntatie wordt verstoord, waardoor hun energiebalans wordt aangetast. Of ze worden uit hun winterslaap gehouden. Hierdoor neemt de kans op uitputting en sterfte toe. Licht werkt ook verstorend op mensen. In verschillende onderzoeken zijn relaties gelegd tussen lichtvervuiling en slaapstoornissen en stress.   

Nacht van de Nacht in Lauwersmeergebied

In het Lauwersmeergebied worden verschillende activiteiten georganiseerd. Bijvoorbeeld een duisterniswandeling met de boswachter van Staatsbosbeheer bij activiteitencentrum De Bosschuur in het Nationaal Park Lauwersmeer. Verder zijn er onder andere een vaartocht, een lichtjestocht, een wandeltocht, diverse lezingen en andere activiteiten. Meer informatie over alle activiteiten in het Lauwersmeergebied is te vinden op nachtvandenacht.nl locatie Lauwersmeer.  

Meedoen

Dit jaar is de 13e Nacht van de Nacht. Verschillende bekende Nederlanders steunen de campagne, waaronder André Kuipers, de eerste Nederlander die twee ruimtevaartreizen maakte. Meer informatie over hoe mee te doen aan de Nacht van de Nacht staat op www.nachtvandenacht.nl