Naam en wapen Max van den Berg vereeuwigd in glas-in-lood

Er is een nieuw glas-in-loodraam onthuld in de Gedeputeerde Statenkamer in het provinciehuis met daarop het wapen van commissaris van de Koning Max van den Berg. Het is traditie in Groningen dat oud-commissarissen van de Koning hun naam en familiewapen vereeuwigd krijgen in een glas-in-loodraam. Max van den Berg neemt deze week afscheid als commissaris van de Koning.

Er is een nieuw glas-in-loodraam onthuld in de Gedeputeerde Statenkamer in het provinciehuis met daarop het wapen van commissaris van de Koning Max van den Berg. Het is traditie in Groningen dat oud-commissarissen van de Koning hun naam en familiewapen vereeuwigd krijgen in een glas-in-loodraam. Max van den Berg neemt deze week afscheid als commissaris van de Koning.

Sinds 1900

De familiewapens van oud-commissarissen van de Koning worden al sinds 1900 in glas-in-lood aangebracht in de Gedeputeerde Statenkamer. Voor vertrek wordt de commissaris gevraagd of hij zijn familiewapen wil laten plaatsen in een van de ramen. Wanneer een commissaris niet over een eigen familiewapen beschikt, dan kan hij er een laten ontwerpen, zoals Van den Berg nu gedaan heeft.

Ontwerp

Van den Berg gaf aan graag heldere kleuren terug te willen zien in het ontwerp, evenals invloeden van art deco en elementen uit het werk van de Groninger kunstenaar H. N. Werkman. Het ontwerp is van de hand van Jelmar Geertsma, die gespecialiseerd is in typografie, letterontwerp en grafisch ontwerp. Glazeniersbedrijf Ballast & Bonekamp heeft het raam vervaardigd.

Betekenis

Het wapen bestaat bovenin uit twee beschermende handen, die tegelijkertijd de vleugels van een vogel vormen (als knipoog naar het wapen van Groningen). In het midden van het wapen een vlam, die ook een bloem en een graanstengel voorstelt. Het onderste gedeelte bestaat uit een gasmolecuul, een verwijzing naar het Groninger gas. De kleuren rood en geel staan voor warmte, groen voor positiviteit en blauw voor de luchten boven de provincie Groningen.