MKB Noord-Nederland wil 7000 woningen energiezuiniger maken

Bedrijven in Noord-Nederland zien kansen voor energiebesparing in woningen en zetten hier de komende jaren stevig op in. Door samen te werken willen de bedrijven totaaloplossingen bieden waarmee huiseigenaren makkelijker energie kunnen besparen.

Bedrijven in Noord-Nederland zien kansen voor energiebesparing in woningen en zetten hier de komende jaren stevig op in. Door samen te werken willen de bedrijven totaaloplossingen bieden waarmee huiseigenaren makkelijker energie kunnen besparen. Doel is de komende twee jaar ruim 7000 woningen energiezuinig te maken. De provincies Groningen, Fryslân en Drenthe stimuleren deze samenwerking met een subsidie van 540.000 euro. In totaal ontvangen 13 samenwerkingsverbanden subsidie.

Slim investeren

De samenwerkende bedrijven gaan nieuwe manieren ontwikkelen om woningeigenaren te helpen slim te investeren in hun woning. Bijvoorbeeld door het maken van een programma waarmee je online je voordeel kunt berekenen, een adviesloket of het wegnemen van financiële drempels. De bedrijven richten zich hierbij op een hele provincie, Noord-Nederland of op een bepaalde gemeente of wijk. De subsidie is ook bedoeld om kennis en ervaring op te doen met hoe samenwerkende bedrijven woningeigenaren het beste kunnen benaderen en bereiken. Deze ervaringen zullen ook worden uitgewisseld met andere geïnteresseerde bedrijven, zodat ook zij de kansen die de energiebesparingmarkt biedt kunnen oppakken.

100.000 woningenplan

De subsidieregeling maakt deel uit van Het 100.000 woningenplan en het energie-programma NEND. Het 100.000 woningenplan is een actieplan van de drie noordelijke provincies om woningen energiezuiniger te maken. Woonlasten gaan hierdoor omlaag, woningen worden comfortabeler en meer waard. Een ander doel is het bevorderen van werkgelegenheid en vernieuwing in de regionale bouw- en installatiesector.