Meer dan 1000 deelnemers delen kennis op Klimaattop Noord-Nederland

Ruim 1.300 deelnemers bezochten op 31 oktober de Klimaattop Noord-Nederland in de oude Suikerfabriek in Groningen. Ondernemers, wetenschappers, onderwijsinstellingen, beleidsmakers en maatschappelijke organisaties wisselden er kennis en ervaringen uit. Ook werden acht nieuwe afspraken, 'green deals', getekend. De Klimaattop werd dit jaar voor de tweede keer georganiseerd door de New Energy Coalition in samenwerking met de provincies Drenthe, Fryslân en Groningen. De eerste keer Klimaattop Noord-Nederland vond in 2017 plaats.

Acht green deals

Tijdens de Klimaattop Noord-Nederland werden acht nieuwe afspraken ondertekend, waaronder een afspraak voor een jongerenklimaattop, Groningen Werkt Slim (een duurzaamheidsplatform voor ondernemers in Groningen) en een proef met een waterstoftrein tussen Groningen en Leeuwarden.

Diederik Samsom

Een van de belangrijke sprekers op de Klimaattop was Diederik Samsom, oud-fractievoorzitter van de PvdA, eerder campagneleider van Greenpeace en vanaf 1 november kabinetschef voor Europees milieu- en klimaatbeleid in Brussel. Volgens Samsom geeft Noord-Nederland het goede voorbeeld op het gebied van de energietransitie. Verschillende partijen hebben de handen ineengeslagen en zijn aan de slag gegaan. Het Noorden is volgens Samsom goed bezig op het gebied van waterstof; deze energie zou door moeten groeien naar de naar de rest van Nederland. "Het Noorden heeft de juiste snaar geraakt maar moet die nog harder raken én opschalen", aldus Samsom. 

Exportpositie

Volgens de organisatoren van de Klimmaattop is er veel dynamiek in de energietransitie in Noord-Nederland. Dit heeft ook nationaal en internationaal invloed. Er ontstaat steeds meer samenwerking met Noordwest-Duitsland en de Scandinavische landen. Ook de recente toekenning door de Europese Unie van Noord-Nederland als eerste Europese waterstofregio geeft een impuls aan de export. 

Klimaattop Noord-Nederland

De Klimaattop Noord NL werd in 2017 voor het eerst gehouden om als energieregio  ontwikkelingen en initiatieven in het gebied samen te brengen en de regionale inzet op klimaatdoelen verder te brengen. Het evenement is een initiatief van de provincies Drenthe, Fryslân en Groningen en kennis- en netwerkorganisatie New Energy Coalition.