Meer bruggen en sluizen op afstand bediend

De provincie Groningen gaat de afstandsbediening van bruggen en sluizen verder uitbreiden. Het is de bedoeling dat eind 2015 centrale bedieningsposten zijn ingericht bij de Oostersluis (Groningen), de Gaarkeukensluis (Grijpskerk), Lauwersoog en Farmsum. Vanuit deze vier centrale posten worden dan alle bruggen en sluizen op de provinciale vaarwegen bediend. Met de uitbreiding van de afstandsbediening kan de provincie onder meer zorgen voor ruimere bedieningstijden voor de scheepvaart. Het hele project kost in totaal bijna negen miljoen euro.

 

De provincie Groningen gaat de afstandsbediening van bruggen en sluizen verder uitbreiden. Het is de bedoeling dat eind 2015 centrale bedieningsposten zijn ingericht bij de Oostersluis (Groningen), de Gaarkeukensluis (Grijpskerk), Lauwersoog en Farmsum. Vanuit deze vier centrale posten worden dan alle bruggen en sluizen op de provinciale vaarwegen bediend. Met de uitbreiding van de afstandsbediening kan de provincie onder meer zorgen voor ruimere bedieningstijden voor de scheepvaart. Het hele project kost in totaal bijna negen miljoen euro.

Vier posten

Alle bruggen en sluizen van de provincie Groningen worden nu bediend vanuit 18 verschillende plekken. Eind 2015 moet dat gebeuren vanuit de vier genoemde posten. De bruggen van het A. G. Wildervanckkanaal en een deel van het Winschoterdiep, van de Rengersbrug in Hoogezand tot en met de bruggen in Veendam, worden straks bediend vanuit Farmsum. De Gaarkeukensluis krijgt onder meer de Kinderverlatenbrug van Hoogkerk erbij. Tijdens de winterperiode neemt de Gaarkeukensluis ook de bediening van post Lauwersoog over.

24 uur per dag

Het Van Starkenborghkanaal en het Eemskanaal maken deel uit van de vaarweg Lemmer-Delfzijl, een belangrijke vaarroute die Nederland met Noord-Duitsland verbindt. Zodra de afstandsbediening op deze beide kanalen is aangelegd en goed functioneert, zullen de bruggen hier 24 uur per dag bediend worden.

Provinciale Staten moeten nog akkoord gaan met de plannen voor het hele project.