Marnedrukkers uit Leens investeert in zeer innovatieve drukpers

De grafische onderneming Marnedrukkers uit het Groningse Leens investeert als eerste onderneming in Noord-Nederland in een nieuwe en zeer innovatieve drukpers. Het innovatieve aan deze achtkleurendrukpers is het droogsysteem, dat op basis van Led-UV technologie ervoor zorgt dat het drukwerk 100 procent droog uit de pers komt. Door deze investering kan het bedrijf nieuwe markten aanboren, waardoor de omzet kan groeien en er 3 tot 5 nieuwe medewerkers aan de slag kunnen. Voor de  investering in deze duurzame en innovatieve pers geeft de provincie Groningen een subsidie van 50.000 euro uit het programma Innovatief en Duurzaam MKB Groningen.

Energiezuinige drukpers

Het bedrijf investeert in de nieuwe drukpers om concurrerend te blijven in een veranderende markt en om te voldoen aan de veranderende wensen van de klant. Het drogingssysteem van de pers is vernieuwend en duurzaam omdat het gebruik maakt van Led-UV technologie. Het systeem is energiezuinig en zorgt ervoor dat het drukwerk 100% droog uit de pers komt. Voordelen hiervan zijn onder meer dat er niet meer gelakt wordt en er geen anti-smetpoeder meer nodig is. Ook  levert het een besparing op van 25.000 kilo papierafval. En omdat er geen oplosmiddelen meer uit de lucht gefilterd hoeven te worden, ontstaat een prettiger werkklimaat voor de medewerkers. In totaal gaat het energieverbruik met 40 tot 50 procent naar beneden.

Nieuwe markten

De drukpers stelt Marnedrukkers in staat nieuwe markten aan te boren, waaronder de markt van papieren en kunststof verpakkingen. Het bedrukken van kunststof is iets dat met een conventionele pers niet lukt vanwege de drogingsproblemen. Met de Led-UV techniek is dit wel mogelijk waardoor Marnedrukkers een voor het bedrijf, geheel nieuw product kan leveren.

Subsidieprogramma

Innovatief en Duurzaam MKB Groningen is van start is gegaan met 2,4 miljoen euro en nog volop in uitvoering. Het maakt deel uit van Groningen@Work, het provinciale programma Economie en Arbeidsmarkt 2016-2019.