Leerlingen Praedinius Gymnasium ontwerpen hub van de toekomst

Leerlingen van de tweede klas van het Praedinius Gymnasium in Groningen hebben een ontwerp gemaakt voor hubs in onze provincie. Een hub is een vervoerknooppunt waar reizigers vlot kunnen overstappen van het ene naar het andere vervoermiddel en waar zij op een prettige manier even kunnen wachten. Op 2 november presenteerden de leerlingen hun ontwerpen aan een jury van deskundigen van de provincie, verschillende gemeenten en het OV-bureau Groningen Drenthe.

Vernieuwend en duurzaam

In opdracht van de provincie Groningen maakten de gymnasiasten in groepjes een ontwerp voor vier verschillende hubs: station Uithuizen, P+R Haren, P+R Kardinge en de nieuwe P+R Leek A7, die binnenkort wordt aangelegd. De ontwerpen moesten vernieuwend en duurzaam zijn maar ook veilig, vandalismebestendig en toegankelijk. Het is de derde keer dat leerlingen van het Praedinius Gymnasium zo'n ontwerp maken. 

Publieksprijs

Vertegenwoordigers van organisaties die bij de ontwikkeling van hubs in Groningen betrokken zijn stelden een top 3 van de ontwerpen samen. Twee groepjes werden gedeeld eerste en wonnen daarmee de publieksprijs. Zij ontwierpen een hub met onder meer zonnepanelen, een mini-hotel waar je kunt overnachten als je de bus hebt gemist en een bibliotheek. Op 9 november vindt de officiĆ«le beoordeling door de docenten en opdrachtgevers plaats. In deze beoordeling wordt de publieksbeoordeling meegenomen. 

Hubs

In Groningen en Drenthe zijn op dit moment 55 hubs. Een hub is een schakel in de reis van deur tot deur waar reizigers kunnen overstappen van het ene naar het andere vervoermiddel en waar mensen op een prettige manier even kunnen wachten. Naast bussen of treinen vertrekken taxi's van Publiek Vervoer van de hubs. Extra voorzieningen zoals een wifi-aansluiting, watertappunten of fietskluizen maken de hubs tot een aangename plek om te verblijven. Zo draagt de hub bij aan een snelle en comfortabele reis.