Landelijke en regionale mediaexperts in beoordelingscommissie Mediafonds

Diverse landelijke en regionale deskundigen uit de journalistiek zijn door de provincie benoemd als leden van de beoordelingscommissie van het Mediafonds. In de commissie zitten onder meer Jan Smit, eindredacteur van RTL Nieuws en RTL Z en Nina Hiddema, voormalig waarnemend directeur bij RTV Drenthe. Marcel Broersma, hoogleraar Journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen, is voorzitter van de commissie. Het Mediafonds is bedoeld om de lokale en regionale journalistiek de kans te geven om dieper in te gaan op actuele onderwerpen in de onze regio.

Verdieping  

De provincie vindt het belangrijk voor de regionale democratie dat inwoners goed geïnformeerd zijn over wat er in onze regio speelt. Het Mediafonds is een onderdeel van het provinciale cultuurbeleid en is erop gericht regionale media de kans te geven om dieper in te gaan op actuele onderwerpen in de Groninger samenleving. Daarbij gaat het om zowel krant, als radio, tv en internet. Het onderwerp mag lokaal zijn, maar moet voor een bredere doelgroep interessant zijn. Voor het fonds is de komende vier jaar jaarlijks bijna 100.000 euro beschikbaar. De subsidie kan twee keer per jaar aangevraagd worden, in april en oktober. Dit is afhankelijk van het aantal aanvragen per ronde.

Beoordelingscommissie

De beoordelingscommissie van het Mediafonds bestaat uit:  

  • Marcel Broersma (voorzitter), hoogleraar journalistiek, Rijksuniversiteit Groningen
  • Pim Gaanderse, voormalig hoofdredacteur van het Brabants Nieuwsblad, algemeen hoofdredacteur Algemeen Nederlands Persbureau (ANP), voormalig algemeen directeur en interim manager van Omrop Fryslân.
  • Nina Hiddema, voormalig hoofd Varia en waarnemende directeur RTV Drenthe, nu directeur/programmeur Theater Geert Teis Stadskanaal. Was eindredacteur en samensteller bij diverse landelijke televisieproducenten en omroepen.
  • Edwin Kuipers, directeur en oprichter van Crowdynews, Buyways en Oliemedia, expert op het gebied van social media.
  • Jan Smit,  eindredacteur RTL Nieuws/RTL Z, voorzitter van DTV Den Bosch, (lokale omroep)
  • Jerry Vermanen, internetjournalist, gespecialiseerd in datajournalistiek. Datajournalist bij KRO-NCRV, nu.nl en regionaal dagblad De Stentor
  • Eva Vriend, freelance journalist/schrijver en docent journalistiek (storytelling, geschreven en audiovisueel, grote verhalen) in Zwolle (Windesheim). Werkte als verslaggever/redacteur bij Omroep Flevoland en de Leeuwarder Courant.