Lagerhuisdebat op jarig Maartenscollege haalt talenten naar boven

Het Maartenscollege in Haren bestaat 65 jaar. Ter gelegenheid daarvan organiseerde de school op vrijdag 11 november een Lagerhuisdebat onder voorzitterschap van commissaris van de koningin Max van den Berg. Een jury wees de drie best debatterende leerlingen en de beste groepen aan. Zij gaan door naar het Model European Parliament en de voorronde in Groningen van het landelijke Lagerhuisdebat.

Het Maartenscollege in Haren bestaat 65 jaar. Ter gelegenheid daarvan organiseerde de school op vrijdag 11 november een Lagerhuisdebat onder voorzitterschap van commissaris van de koningin Max van den Berg. Een jury wees de drie best debatterende leerlingen en de beste groepen aan. Zij gaan door naar het Model European Parliament en de voorronde in Groningen van het landelijke Lagerhuisdebat.

Stellingen

De hele dag stond in het teken van de talenten van leerlingen. Naast het Lagerhuisdebat waren er diverse workshops en een symposium over het puberbrein. De stellingen in het debat waren:

  • Nederland moet geen nieuwe kolencentrales meer bouwen;
  • The first world gets the most benefit from the development aid;
  • Door middel van strengere eindexameneisen moet de zesjescultuur op de middelbare scholen verdwijnen.

In de jury zaten Statenleden Bouke Jan Vlonk (VVD),Tim Zwertbroek (D66) en Corné Bezuijen (SP).

Max in de klas

De provincie vindt het belangrijk jongeren te betrekken. Daarom bezoeken Max van den Berg en Statenleden jaarlijks diverse scholen in onze provincie. Zij vertellen de jongeren wat de provincie doet en wat hun rol daarin is. Naast de scholentour heeft de provincie een jongerentrendteam. Het Trendteam van de provincie Groningen is een groep van dertig scholieren en studenten tussen de 12 en 20 jaar uit de hele provincie. De jongeren in het Trendteam doen eigenlijk twee dingen: zij denken mee over provinciale zaken die jongeren aangaan én zorgen ervoor dat andere jongeren meer aan de weet komen over provinciale politiek.