Laatste verhalenbank van project Kiek over Diek onthuld in Warffum

Ook Warffum heeft nu een zogeheten Waddenbank, waarop verhalen uit het gebied worden afgebeeld met mozaïeksteentjes. De bank staat bij openluchtmuseum Het Hoogeland en werd op woensdag 3 mei onthuld door gedeputeerde Henk Staghouwer. Daarmee is Warffum het tiende en laatste dorp in het waddenkustgebied dat een verhalenbank heeft gekregen. De plaatsing van de banken is onderdeel van het project Kiek over Diek, bedoeld om het bijzondere landschap langs de kust beter zichtbaar te maken.

Tegeltjes

De tien banken zijn ingelegd met een patroon van deels spiegelende tegeltjes. Op elk van deze banken is het patroon en het kleurgebruik anders. Samen met de afgebeelde vogels verwijzen ze naar het Waddengebied, met haar getijden en steeds wisselende licht en luchtspiegelingen. De achterkant van de banken vertelt iets over het gebied waar de bank staat. De bank in Warffum toont het verhaal van de wierden en kwelders en de bijzondere band die het dorp heeft met de Waddeneilanden Rottumeroog en Rottumerplaat, die vroeger bij Warffum hoorden.

Vrijwilligers betrokken

Het project van de verhalenbanken is gestart in september 2015. Behalve in Warffum staan er verhalenbanken in Zoutkamp, Pieterburen, Usquert, Uithuizermeeden, Roodeschool, Spijk, Woldendorp, Nieuw Beerta en Bad Nieuweschans. Inwoners van jong tot oud konden idee├źn aanleveren en meehelpen de banken te versieren. Ook werkvoorzieningsschap Ability, dat werk-leertrajecten begeleidt voor langdurig werklozen, is betrokken geweest bij het maken van de banken.

Kiek over Diek

Met de onthulling van de bank in Warffum is weer een deelproject van Kiek over Diek afgerond. Binnen dit project van het Waddenfonds wordt gewerkt aan een nieuwe fietsroute langs de Groninger Waddenkust, van Lauwersoog naar Nieuwe Statenzijl. Inmiddels zijn er langs de route trekkershutten en toeristische overstappunten geplaatst en heeft Lauwersoog een uitkijktoren gekregen.