Kwelders paars gekleurd door bloeiende zeeasters

Een groot aantal kwelders langs de Waddenkust en de Dollard is momenteel paars gekleurd door bloeiende zeeasters. Het gaat dan vooral om kwelders met een brakke - en daarmee niet te zoute - bodem. De zeeaster doet het vooral goed op kwelders waar een beperkt aantal koeien graast. Als er weinig begraasd wordt, groeit de kwelder vol met riet. Maar als er teveel koeien grazen, eten zij de zeeasters weg. Op een aantal kwelders is er nu een mooi evenwicht gevonden tussen het aantal koeien en een mooi gekleurd kwelderlandschap.

 

Een groot aantal kwelders langs de Waddenkust en de Dollard is momenteel paars gekleurd door bloeiende zeeasters. Het gaat dan vooral om kwelders met een brakke - en daarmee niet te zoute - bodem. De zeeaster doet het vooral goed op kwelders waar een beperkt aantal koeien graast. Als er weinig begraasd wordt, groeit de kwelder vol met riet. Maar als er teveel koeien grazen, eten zij de zeeasters weg. Op een aantal kwelders is er nu een mooi evenwicht gevonden tussen het aantal koeien en een mooi gekleurd kwelderlandschap.

Veel insecten

De bloeiende zeeasters trokken de afgelopen dagen veel wilde bijen en trekvlinders, zoals de kleine vos, atalanta, dagpauwoog en distelvlinder. Vanaf de dijk zijn de paars gekleurde kwelders prachtig te zien en als de wind goed staat, ruikt het ook nog lekker.