Kwartiermaker gaat Winsum op de kaart zetten

Winsum krijgt een kwartiermaker om nog meer gebruik te maken van de bekendheid van het dorp. In de zomer van 2020 werd Winsum door de ANWB uitgeroepen als mooiste dorp van Nederland. Tot aan de huidige lockdown kreeg het dorp te maken met fors meer bezoekers. De kwartiermaker gaat de ondernemingsvereniging van Winsum helpen bij het maken van een plan. Dat plan moet ervoor zorgen dat bezoekers straks weer naar Winsum komen, zonder dat het dorp wordt overlopen. 

Plan

De provincie betaalt € 15.000 mee voor de aanstelling. De verwachting is dat dit plan voor Winsum kan helpen bij het stimuleren van de vrijetijdseconomie in andere plaatsen. 

Toerisme

De kwartiermaker bekijkt hoe de gemeente Het Hogeland en de provincie Groningen kunnen meeprofiteren van de bekendheid van Winsum. De culturele sector moet hierbij betrokken worden. De aanstelling van de kwartiermaker past goed binnen het toerismebeleid van de provincie. Hierin staat dat de provincie de groei van de vrijetijdseconomie, vooral in het ommeland, wil stimuleren. De provincie wil gastvrij, vernieuwend en duurzaam ondernemerschap versterken en de samenwerking tussen toerisme, natuur en economie versterken. Winsum is een mooi project om daarmee ervaring op te doen. 

Financiering

De gemeente Het Hogeland betaalt voor iets meer dan de helft mee aan de kwartiermaker. De provincie draagt hier € 15.000 aan bij. De kwartiermaker begint binnenkort en gaat in eerste instantie voor een half jaar aan de slag.

Veel bezoekers

Winsum werd afgelopen zomer door de ANWB is uitgeroepen tot mooiste dorp van Nederland. Hierdoor kwamen veel bezoekers naar het dorp. Hier profiteerden de lokale middenstanders van.  Winsum draagt de titel 'mooiste dorp van Nederland' nog tot de zomer van 2023.