Kwaliteit basisschoolgebouwen onder de maat

De kwaliteit van de basisschoolgebouwen in Groningen en Drenthe is ondermaats. Dat blijkt uit onderzoek naar het energieverbruik, het binnenklimaat en de bouwkundige staat van de scholen. De studie vond plaats op initiatief van de provincies. Nu de helft van de 320 gebouwen is onderzocht, blijkt het energieverbruik en het binnenklimaat er erger aan toe te zijn dan gedacht. Schoolgebouwen verslinden energie en met de gezondheid in de klassen is het slecht gesteld.

 

De kwaliteit van de basisschoolgebouwen in Groningen en Drenthe is ondermaats. Dat blijkt uit onderzoek naar het energieverbruik, het binnenklimaat en de bouwkundige staat van de scholen. De studie vond plaats op initiatief van de provincies. Nu de helft van de 320 gebouwen is onderzocht, blijkt het energieverbruik en het binnenklimaat er erger aan toe te zijn dan gedacht. Schoolgebouwen verslinden energie en met de gezondheid in de klassen is het slecht gesteld.

Manifestatie

De resultaten werden op  vrijdag 17 februari besproken tijdens de manifestatie ‘Scholen voor het Noorderland’. Gedeputeerde Piet de Vey Mestdagh was daar bij aanwezig, net als gedeputeerde Tanja Klip-Martin van Drenthe en verschillende beleidsmakers, schoolbesturen en jonge architecten. Samen spraken ze over de grondige en vooral integrale en duurzame aanpak van schoolgebouwen. Verwacht wordt dat de problematiek alleen maar verder toeneemt door krimp en teruglopende leerlingaantallen. Provincies gaan met gemeenten en schoolbesturen kijken hoe ze kunnen zorgen voor gezonde, energiezuinige en toekomstbestendige schoolgebouwen.

Meer informatie op de website van Scholenbouwmeester.

Ook is er een filmverslag van het bezoek van Piet de Vey Mestdagh.