Kunstwerk Stalen fietser wijst op fietsers van rechts

Sinds deze week staat in de berm bij de kruising van de Rijksweg West (N860) met de Nevelslaan richting Westerbroek een stalen fietser. Het kunstwerk moet weggebruikers wijzen op kruisende fietsers van links en rechts die voorrang hebben. Het kruispunt is onderdeel van de fietsroute tussen Groningen en Hoogezand. Het stalen object moet eraan bijdragen dat automobilisten beter uitkijken voordat ze het fietspad oversteken. Nu het object geplaatst is gaat de provincie onderzoeken of het weggedrag van de deelnemers bij Hoogezand is verbeterd. De stalen fietser is onderdeel van het project Fietsroute Groningen-Hoogezand. 

Verbetering verkeersveiligheid

Op de fietsroute tussen Groningen en Hoogezand gebeuren veel ongelukken met fietsers. Het gaat hier om de fietspaden langs de Rijksweg (N860) en de Energieweg. De provincie werkt samen met de gemeenten Groningen en Hoogezand-Sappemeer, de politie en de Fietsersbond aan de verbetering van de verkeersveiligheid op de fietsroute. Dit gebeurt door de inrichting van het fietspad en de weg aan te pakken, door voorlichting naar de weggebruikers en door controles van de politie. Afgelopen jaar zijn de kruisingen overzichtelijker gemaakt en komend jaar worden de wegvakken aangepakt.

Onbewuste beïnvloeding

Een deel van de ongelukken ontstaat op de kruisingen van het fietspad. Uit onderzoek blijkt dat bijna een kwart van de verkeersdeelnemers bij het naderen van een kruispunt niet naar rechts kijkt bij het fietspad. Het gedrag van weggebruikers kan niet alleen bewust worden beïnvloed, bijvoorbeeld door borden of verkeerslichten, maar ook op een onbewuste manier. Het beeld van de fietser is een middel om onbewust gedrag van weggebruikers op kruispunten te beïnvloeden.  Als een automobilist het kunstwerk van de fiets ziet, wordt hij  nieuwsgierig naar waar de fietser naar wijst en daardoor kijkt hij automatisch ook naar rechts. De stalen fietser wijst letterlijk op soortgenoten van vlees en bloed die ook van rechts kunnen komen en voorrang hebben. Naast de fietser op het kruispunt van de Nevelslaan zijn er op de kruispunten van het Vonderpad en de Woortmansdijk bij Westerbroek ook gele pijlen geplaatst om weggebruikers te wijzen op overstekende fietsers. Ook het effect hiervan wordt onderzocht.