Kerk en toren in Saaxumhuizen krijgen opknapbeurt

De kerk van Saaxumhuizen heeft een centrale plaats in het leven van dorpsbewoners. Ze organiseren er vergaderingen, rommel- en boekenmarkten, concerten en lezingen. De kerk is sinds 1974 in handen van de Stichting Oude Groninger Kerken. Hoewel in die periode het nodige is gerestaureerd, start de Stichting nu met de restauratie van de kerk en de toren. LEADER Hoogeland, het subsidieprogramma van de provincie Groningen, betaalt een deel van de renovatiekosten. De renovatie kost in totaal 349.889 euro, LEADER Hoogeland betaalt hiervan 60.000 euro.

De kerk van Saaxumhuizen heeft een centrale plaats in het leven van dorpsbewoners. Ze organiseren er vergaderingen, rommel- en boekenmarkten, concerten en lezingen. De kerk is sinds 1974 in handen van de Stichting Oude Groninger Kerken. Hoewel in die periode het nodige is gerestaureerd, start de Stichting nu met de restauratie van de kerk en de toren. LEADER Hoogeland, het subsidieprogramma van de provincie Groningen, betaalt een deel van de renovatiekosten. De renovatie kost in totaal 349.889 euro, LEADER Hoogeland betaalt hiervan 60.000 euro.

Welke onderdelen vallen binnen de restauratie?

In de kerk krijgt het interieur een opknapbeurt. Ook wil de Stichting de kolenkachel herstellen en weer in gebruik nemen. De buitenkant van de toren wordt aangepakt, net zoals de omloop van de toren. Deze dient na de restauratie als uitkijkpunt over de omgeving van het dorp.

De restauratie is in gang gezet door de plaatselijke commissie van de kerk van Saaxumhuizen, de dorpsvereniging Saaxumhuizen, DorpssociĆ«teit de Gloazenkiekers en de Stichting Oude Groninger Kerken. 

Over LEADER programma Hoogeland

LEADER is een subsidieprogramma van ruim 14 miljoen euro, gefinancierd door de Europese Unie, de provincie Groningen en de acht gemeenten in het Hoogeland. Voor deze subsidie komen initiatieven in aanmerking die een economische impuls geven aan het Hoogeland en de leefbaarheid in het gebied versterken.

De LAG Hoogeland is een samenwerkingsverband van de gemeenten Appingedam, Bedum, Delfzijl, De Marne, Eemsmond, Loppersum, Ten Boer, Winsum, provincie Groningen en themaleden voor de onderwerpen; bedrijfsleven, landbouw, toerisme, kunst en cultuur, natuur en milieu, welzijn en leefbaarheid. Mevrouw Rika Pot, burgemeester van Appingedam, is voorzitter van de LAG.