Jongeren en theatermakers samen het toneel op bij Blauwestad

Theatergezelschap PeerGrouP gaat samen met jongeren een muziek- en theaterproductie opzetten: Rise of the Blue City. Het stuk wordt gemaakt en uitgevoerd op en rondom het Oldambtmeer. Jongeren van verschillende middelbare scholen in de regio Oost-Groningen of met een afstand tot de arbeidsmarkt worden betrokken bij het project. De voorstellingen staan gepland vanaf het najaar van 2019. Vanuit de provincie wordt een halve ton subsidie bijgedragen. 

Blauwestad

Rise of the Blue City gaat over de impact van de maakbare samenleving en verwijst daarmee naar het ontstaan van Blauwestad. Het stuk vertelt het verhaal van een utopische wereld met moderne ambities, op de fundamenten van een oeroud landschap. Het is een eigentijdse en muzikale variant van het klassieke stuk Rise and fall of the City of Mahogonny van Bertold Brecht en Kurt Weil. Ook bekende werken over het gebied zijn een inspiratiebron, zoals De Graanrepubliek van Frank Westerman en Schaduwkust van Ineke Noordhoff.  

Jongeren

Het project is bedoeld voor jongeren van 15 tot 25 jaar, waarbij speciale aandacht is voor jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt. PeerGrouP werkt samen met scholen en jongerencentra om jongeren goed te begeleiden. In verschillende werkgroepen kunnen ze onder begeleiding van professionals aan de slag met bijvoorbeeld musiceren, acteren, grime of catering en zo op hun eigen manier bijdragen aan de productie.&nb

Subsidiebudget

Het subsidiebedrag komt uit het incidenteel cultuurbudget, bedoeld voor stichtingen of verenigingen die bezig zijn met een project rond amateurkunst of de presentatie van Groninger erfgoed. Voor dit jaar kan er tot en met 31 oktober een subsidieaanvraag worden ingediend. Er is nog een klein budget beschikbaar.