Jongeren debatteren over autonoom vervoer en regenboogbeleid

Brugklasser of examenkandidaat, vmbo'er of atheneumleerling, uit Stad of provincie. De achtergrond van de deelnemers aan het Provinciaal Jeugddebat was zeer divers. Zo verschillend als hun afkomst, zo gemeenschappelijk is hun interesse in politiek, bleek woensdag 29 november in het provinciehuis tijdens het Provinciaal Jeugddebat.

Debat in Statenzaal 

De deelnemers werden 's ochtends verdeeld in 4 'fracties' die aan de slag gingen met de onderwerpen autonoom vervoer, regenboogbeleid, energietransitie en toerisme. 's Middags vond het daadwerkelijke debat plaats in de Statenzaal, onder begeleiding van voorzitter René Paas. En dat was net als in het echt. De Statenzaal stond in de opstelling van een heuse Statenvergadering. De jongeren zaten op de plek van een Statenlid. Commissaris van de Koning René Paas zat op zijn vertrouwde plek van voorzitter.

Beoordeling

De kwaliteit van het debat werd beoordeeld door 4 Statenleden, die zich overigens ook mengden in de discussie: Marjan Heidekamp (CDA), Robert de Wit (CDA), Christiaan Serbanescu-Kele (SP), Dennis Ram (PVV) en René van der Goot (PvdA). Na het laatste debat wezen zij de grootse politieke talenten aan om Groningen te vertegenwoordigen in Den Haag, waar het Nationale Jeugddebat in de Tweede Kamer in het voorjaar van 2018 wordt gehouden.

Samenwerking

Het Provinciaal Jeugddebat werd georganiseerd door de Nationale Jeugdraad (NJR). Het Jeugddebat past in het beleid van de provincie Groningen om jongeren te betrekken bij politiek en beleid. De provincie faciliteerde het debat en leverde 4 'experts'. De NJR nam procesbegeleiders mee om de jongeren te ondersteunen. Het Provinciaal Jeugddebat is een fraaie samenwerking tussen jongeren, politici en de ambtelijke organisatie.