Jonge huisartsen maken kennis met ontwikkelingen in zorg

Een groep van achttien huisartsen in opleiding en beleidsmakers trok op 4 maart door de provincie om de ontwikkelingen in de huisartsenzorg met eigen ogen te zien. Het doel van deze 'Expeditie Zorglandschap' was om de deelnemers kennis te laten maken met vernieuwende projecten in de zorg en enthousiast te maken voor het werk in deze regio.

Een groep van achttien huisartsen in opleiding en beleidsmakers trok op 4 maart door de provincie om de ontwikkelingen in de huisartsenzorg met eigen ogen te zien. Het doel van deze 'Expeditie Zorglandschap' was om de deelnemers kennis te laten maken met vernieuwende projecten in de zorg en enthousiast te maken voor het werk in deze regio.

Veranderende zorgvraag

De zorgexpeditie voerde de deelnemers langs huisartsenpraktijken in Warffum, Appingedam en Oude Pekela, die een antwoord hebben gevonden op de veranderende zorgvraag in hun gemeente. De vernieuwende zorginitiatieven richten zich op de samenwerking van zorgaanbieders, vanuit verschillende perspectieven. Aanbieders van eerstelijnszorg (bijvoorbeeld de huisarts en fysiotherapeut), overheden (gemeente en provincie) en een zorgverzekeraar (Menzis) hebben gezamenlijk gezorgd voor nieuwe zorgcentra.

Middelpunt

In deze centra komen meerdere vormen van eerstelijnszorg samen onder één dak. Dit zorgt niet alleen voor een impuls voor de plaatselijke zorg maar ook voor een maatschappelijk effect. Het zorgcentrum is vaak een nieuw middelpunt in een dorp of wijk en versterkt zo de samenhang in de gemeenschap. Dit soort initiatieven laat zien dat de problematiek in de krimpgebieden ook nieuwe kansen biedt voor zorg, gezondheid en welzijn van de bewoners.