Inschrijving voor blockchaincompetitie SIBR van start gegaan

De provincie Groningen en het ministerie van Economische Zaken zijn op zoek naar IT-ondernemers die met de nieuwe blockchaintechnologie aan de slag willen. Zij worden uitgedaagd mee te doen met een blockchaincompetitie, die onderdeel is van de landelijke competitie Small Business Innovation Research (SBIR), bedoeld voor ondernemers om nieuwe producten of diensten te ontwikkelen voor de overheid. Het totale budget voor de blockchaincompetitie bedraagt 500.000 euro.

Drie gebieden

Deelnemen aan de blockchaincompetitie kan op drie specifieke gebieden: gezondheidszorg, energie en uitvoering van publieke taken. De ondernemingen met de beste idee├źn en bijbehorende offerte krijgen de opdracht voor een haalbaarheidsonderzoek. De ondernemingen met de meest kansrijke haalbaarheidsonderzoeken krijgen vervolgens de opdracht om hun product verder te ontwikkelen.

Inschrijven

Een offerte indienen kan tot uiterlijk 28 juni 2017, 17.00 uur. Inschrijven kan via de website van de Rijkdienst voor ondernemend Nederland (RVO). Voor informatie over de competitie kunt u ook terecht bij Peter Schouwstra, via p.schouwstra@provinciegroningen.nl.

Blockchain

Blockchain is een softwaretechnologie, waarmee gegevens onwrikbaar vastgelegd kunnen worden voor het verrichten van veilige digitale transacties. Informatie kan wel worden vastgelegd en geactualiseerd, maar niet worden gemanipuleerd. Het bijhouden van gegevens in registers en het uitvoeren van transacties kan plaatsvinden zonder tussenkomst van een vertrouwde derde partij, maar wel met centrale registratie bij bijvoorbeeld een bank, een notaris of een certificaatuitgever. Veel blockchaininitiatieven zijn nog pril. De SBIR-competitie sluit aan op de behoefte in de markt en bij de overheid om de ontwikkeling van blockchaintoepassingen te versnellen.