Informatiemarkt extra sneltrein Groningen-Leeuwarden 27 mei en 2 juni

Wie meer wil weten over de plannen voor de extra sneltrein tussen Groningen en Leeuwarden is op woensdag 27 mei welkom op de informatiemarkt in Zuidhorn. Op dinsdag 2 juni wordt er een informatiemarkt georganiseerd in Hoogkerk. Medewerkers van de provincie Groningen, gemeente Zuidhorn en ProRail zijn op beide avonden aanwezig om vragen te beantwoorden.

Wie meer wil weten over de plannen voor de extra sneltrein tussen Groningen en Leeuwarden is op woensdag 27 mei welkom op de informatiemarkt in Zuidhorn. Op dinsdag 2 juni wordt er een informatiemarkt georganiseerd in Hoogkerk. Medewerkers van de provincie Groningen, gemeente Zuidhorn en ProRail zijn op beide avonden aanwezig om vragen te beantwoorden.

Locatie en tijdstip

De informatiemarkt in Zuidhorn vindt plaats tussen 17.00 en 20.00 uur, in Zalencentrum De Balk, de Gast 39. In Hoogkerk wordt op 2 juni de informatiemarkt tussen 19.00 en 21.00 uur gehouden in de Vensterschool, Zuiderweg 70.

Maatregelen

Op dit moment rijden er tussen Groningen en Leeuwarden twee stoptreinen en één sneltrein per uur. Vanwege het toenemend aantal reizigers komt er in beide richtingen een extra sneltrein bij. Hierdoor rijdt er tussen Groningen en Leeuwarden straks elk kwartier een trein. Voor deze extra trein wordt tussen Hoogkerk en Zuidhorn het spoor over acht kilometer verdubbeld. Bij station Zuidhorn komt een keerspoor. Eind dit jaar start de officiële procedure voor het project Extra Sneltrein Groningen-Leeuwarden. Dan komt ook het zogeheten 'Ontwerp-Tracébesluit' (OTB) ter inzage te liggen. Rond die tijd worden opnieuw informatiemarkten georganiseerd.

Transferium Zuidhorn

Tussen 2015 en 2018 werkt de gemeente Zuidhorn aan de uitbreiding en herinrichting van het stationsgebied in Zuidhorn. Het project bestaat uit het uitbreiden van het aantal parkeerplaatsen, verbeteren van het busstation en herinrichten van de stationsomgeving.

Werkzaamheden

De werkzaamheden voor het project worden uitgevoerd door ProRail in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu en de provincies Groningen en Fryslân. Voor de extra sneltrein tussen Groningen en Leeuwarden is 166 miljoen euro beschikbaar. Dit geld komt grotendeels uit het Regiospecifiek Pakket, de compensatie voor het niet-doorgaan van de Zuiderzeelijn.