De provincie en het ministerie van Economische Zaken zijn op zoek naar Groninger IT-ondernemers die met de nieuwe blockchaintechnologie aan de slag willen. Zij worden opgeroepen mee te doen met de competitie Small Business Innovation Research (SBIR) en goede ideeën in te dienen voor blockchaintoepassingen voor de overheid, op het gebied van zorg, energie en de uitvoering van publieke taken. Op 2 mei wordt een informatiebijeenkomst georganiseerd voor ondernemers. Tijdens deze zogeheten post-hackathon meetup van de Dutch Blockchain Hackathon vindt de start van de competitie plaats.
SBIR-competitie
De Small Business Innovation Research-competitie daagt ondernemers uit nieuwe producten of diensten te ontwikkelen die de overheid nodig heeft. De ondernemingen met de beste ideeën en bijbehorende offerte krijgen de opdracht voor een haalbaarheidsonderzoek. De meest kansrijke haalbaarheidsonderzoeken krijgen vervolgens de opdracht om hun product verder te ontwikkelen. De nieuwe SBIR-regeling “Blokchaintoepassingen met een publiek belang in de praktijk gebracht” sluit aan op de behoefte in de markt en bij de overheid om de ontwikkeling van blockchaintoepassingen te versnellen.
1 miljoen beschikbaar
Small Business Innovation Research (SBIR) geldt voor zowel de provincie Groningen als de provincie Limburg. Beide provincies zijn leidend als het gaat om de ontwikkeling op het gebied van blockchain. In totaal is er 1 miljoen euro beschikbaar, waarvan 500.000 euro van het ministerie van Economische Zaken en 250.000 euro van Groningen en 250.000 euro van Limburg. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) gaat de regeling uitvoeren. De SBIR voor blockchain wordt in mei opgengesteld.
Programma
Kijk voor het programma en aanmelden op de website van Dutch Blockchain Hackathon. De bijeenkomst vindt plaats in The Big Building, Achterweg 1, Groningen.
Over blockchain
Blockchains kunnen de manier waarop we zaken doen, wetgeving uitvoeren en zaken registreren, ingrijpend veranderen. Blockchain is een softwaretechnologie, waarmee gegevens onwrikbaar vastgelegd kunnen worden voor het verrichten van veilige digitale transacties. Informatie kan wel worden vastgelegd en geactualiseerd, maar niet worden gemanipuleerd. Het bijhouden van gegevens in registers en het uitvoeren van transacties kan plaatsvinden zonder tussenkomst van een vertrouwde derde partij, maar wel met centrale registratie bij bijvoorbeeld een bank, een notaris of een certificaatuitgever.